<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kraftig PMI-fall

Brått var resten av veksten borte fra norsk økonomi. Innkjøpssjefindeksen falt til 50,0 i september.

    Publisert 3. okt. 2022 kl. 10.01
    Oppdatert 3. okt. 2022 klokken 13.16
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 199 ord
    Veksten borte: Nå er aktiviteten i norsk industri dønn flat, viser norsk PMI. Foto: Eivind Yggeseth

    «Aktiviteten i industrien ser nå ut til å ha stanset opp», konstaterer DNB Markets og NIMA i forbindelse med norsk PMI for september.

    Indeksen falt 1,9 poeng til 50,0, nivået som viser null endring i aktiviteten. Dette er svakeste nivå siden like etter at pandemien brøt ut, da indeksen lå mellom 40 og 50.

    – Norsk industri er nå på grensen til resesjon, mener sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.

    Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets viser til at det ikke bare er stagnasjon for industrien, men at økonomien samtidig fortsatt sliter med flaskehalser og tilbudssidedrevet inflasjon.

    Delindeksene for produksjon, ordre og sysselsetting falt samlet til 49,8, det laveste nivået på over to år.

    Svinger mye

    Den norske innkjøpssjefindeksen har i langt tid vist større utslag enn andre aktivitetsmålinger. Denne måneden var dessuten svarprosenten lavere enn vanlig, noe som svekker utsagnskraften ytterligere.

    Fallet over de siste månedene er imidlertid så stort, og konsekvent, at det er liten tvil om trenden. Det er under et år siden indeksen var på 63,7, i april stanget PMI oppunder 60 og i juni var nivået fortsatt over 55.

    Fallet er også konsistent med utviklingen i andre aktivitetsindikatorer, ikke minst Norges Banks regionale nettverk, og med SSBs ganske ferske, og svake, vekstprognoser.