<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Fed-topp tror på lavere inflasjon

Fed-topp Thomas Barkin tror inflasjonen vil falle frem mot jul. 

Publisert 3. okt. 2022 kl. 15.49
Oppdatert 3. okt. 2022 klokken 16.58
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 297 ord
DET SHOPPES FORTSATT: Ifølge Richmond Fed-sjef Thomas Barkin holder det amerikanske forbruket seg oppe til tross for inflasjonen. Foto: Dreamstime

Ifølge lederen for Richmond Fed, Thomas Barkin, tyder alle tegn på at den amerikanske inflasjonen vil falle de kommende månedene.

– Inflasjonen bør gå litt ned. Jeg forventer ikke at det er umiddelbart. Jeg forventer ikke at det skal være forutsigbart, sier Barkin under et arrangement for Prince William Chamber of Commerce i en forstad til Washington D.C.

«Alle» er enige

Barkin sa det samme dag som det amerikanske handelsdepartementet meldte om at inflasjonen avtok i august, selv om kjerneinflasjonen (uten dagligvarer og energi) økte. 

Ifølge Fed-toppen verset det flere teorier vedrørende inflasjonen, men «alle» var enige om at inflasjonen skal bli lavere. I tillegg har heller ikke næringslivsledere den samme prissettingskraften de har hatt de seneste to årene, sier han. 

Vi må få dette gjort
Thomas Barkin, Richmond Fed

Støtter Powell

Den amerikanske sentralbanken har hevet rentene i et rekordhøyt tempo – opp 300 basispunkter – siden mars. I tillegg har Fed beregnet å øke renten med ytterligere 150 basispunkter i løpet av de neste seks månedene. 

FÅR STØTTE: Til tross for en historisk høy fart i rentehevelsene, støtter Thomas Barkin Fed-sjef Jerome Powell i hans kamp for å få dempet inflasjonen. Foto: Bloomberg

De raske rentehevelsene har Barkin sin fulle støtte, og han mener Fed må reagere aggressivt siden inflasjonen har holdt seg høyt i hele år. 

– Vi må få dette gjort, sier han og legger til: 

– På dette tidspunktet føles risikoen for at inflasjonen blir vedvarende som en større risiko for meg enn risikoen for at inflasjonen faller av seg selv og at vi har overdrevet. 

Ifølge Richmond Fed-sjefen, som ikke vil være et stemmeberettiget medlem av Feds rentekomité før i 2024, sa også at de amerikanske forbruksdataene som ble utgitt fredag, viste at amerikanerne fortsatt å bruke penger.

– Det er ikke robust, det faller ikke av bordet. Den spretter rundt på et helt OK sted, sier Barkin.