<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Styrer mot resesjon: – Ethvert håp blir ytterligere knust

Nye målinger fra eurosonen peker mot enda lavere næringsaktivitet, og en resesjon virker stadig mer uunngåelig, ifølge sjeføkonom.

    Publisert 5. okt. 2022 kl. 10.59
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 407 ord
    LAVESTE PÅ 20 MÅNEDER: Næringsaktiviteten i eurosonen har falt i tre måneder på rad. Her euroskulpturen utenfor Den europeiske sentralbanks gamle hovedkontor i Frankfurt. Foto: Bloomberg

    En endelig måling for aktivitetsnivået blant innkjøpssjefene i eurosonen viser at aktiviteten falt mer enn tidligere rapportert i september – og også mer enn ventet.

    S&P Globals sammenstilte PMI-indeks for eurosonen viser 48,1 poeng, etter en foreløpig måling på 48,2 poeng og en måling på 48,9 i august. Dermed har den falt i tre måneder på rad, til det laveste nivået på 20 måneder, ifølge Reuters.

    – Ethvert håp om at eurosonen unngår resesjon blir ytterligere knust av det brattere fallet i næringsaktivitet, sier sjeføkonom Chris Williamson i S&P Global Market Intelligence, ifølge nyhetsbyrået.

    Han legger til at også inflasjonsbildet er blitt verre, noe han mener gir økt sjanse for en hard landing i sentralbankenes arbeid med å prøve å tøyle den tiltagende prisveksten.

    Ifølge Trading Economics var det på forhånd ventet en sammenstilt PMI-indeks på 48,2 poeng for september.

    Den endelige PMI-indeksen for tjenestesektoren i eurosonen kom inn på 48,8 poeng, ned fa 49,8 måneden før. Konsensus her var 48,9.

    Indekser på under 50 poeng viser avtagende aktivitetsnivå. Indekser over 50 indikerer økende aktivitetsnivå.

    Tysk smell

    Tyskland trekker klart ned blant eurosonens største økonomier.

    Den endelige sammenstilte indeksen for tyske innkjøpssjefer viser 45,7 poeng for september, mot 46,9 poeng i august. Forventningen nå lå på 45,9 poeng.

    Indeksen har ikke ligget så lavt siden tidlig i coronapandemien.

    Innkjøpssjefsindeksen i tjenestesektoren viser en nedgang fra 47,7 i august til 45,0 i september, mot en ventet nedgang til 45,4 poeng.

    Franskmenn mot strømmen

    Også i Italia og Spania er det tydelige tegn til lavere aktivitetsnivå.

    S&P Globals sammenstilte PMI-indeks i Italia er ned fra 49,6 poeng i august til 47,6 poeng i september, mens den spanske er ned fra 50,5 til 48,4.

    Tjenestesektorindeksene har samtidig falt mer enn ventet i begge landene. Den italienske er ned fra 50,5 til 48,8, mot en forventning på 49,1, ifølge Trading Economics. Den spanske er ned fra 50,6 til 48,5, mens konsensus var 49,8.

    Frankrike går imidlertid motstrøms, med tegn til stigende aktivitetsnivå både samlet og i tjenestesektoren. Sammenstilt PMI-indeks viser en fremgang fra 50,4 i august til 51,2 poeng i september, som også var som ventet. Tjenestesektoren går fra 51,2 til 52,9 poeng, mens konsensus var 53,0.

    Også i Storbritannia er det bedre signaler enn ventet, men PMI-indeksene peker stadig mot lavere aktivitetsnivå.

    Den sammenstilte indeksen for september viser 49,1 poeng, mot 49,6 poeng i august og en forventning på 48,4. PMI-indeksen for tjenestesektoren viser 50,0 poeng, mot en forventning på 49,2. I august var den på 50,9.