<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

DNB Markets tror Fed hever renten med 75 basispunkter om inflasjonstallene er som ventet

Torsdag publiseres det inflasjonstall fra USA, som kan bli avgjørende for Federal Reserves (Fed) kommende rentemøte.

Publisert 13. okt. 2022 kl. 12.17
Oppdatert 13. okt. 2022 klokken 13.34
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 244 ord
FED-sjef Jerome Powell. Foto: Bloomberg

De amerikanske KPI-tallene legges frem klokken 14.30 norsk tid, samtidig med de ukentlige arbeidsmarkedstallene. I august steg konsumprisene mer enn forventet, inkludert kjernepriser, ifølge Handelsbanken Capital Markets hovedsakelig drevet av en enorm økning i leiekostnadene. I september ventes kjerneinflasjonen å ta seg opp til 6,5 prosent på årsbasis, et nivå som ikke har vært så høyt siden 1982, skriver meglerhuset.

Samtidig har den totale inflasjonen falt de siste månedene, en trend som ventes å fortsette. Etter å ha falt fra 8,5 prosent til 8,3 prosent på årsbasis i august, ventes september-tallene ifølge Trading Economics' konsensusprognose å komme inn på 8,1 prosent.

Utsiktene for kjerneinflasjon er blandede, bemerker SEB. Stigende leiepriser og sterk lønnsvekst vil fortsette å presse tjenesteprisene opp. Men mindre flaskehalsproblemer, kortere leveringstider og fallende fraktpriser vil også gi utslag. Hvis utfallet er i tråd med forventningene, tror DNB Markets det er en høy sannsynlighet for en økning på 75 basispunkter ved det kommende Fed-møtet i begynnelsen av november.

Referatet fra det forrige rentemøtet i den amerikanske sentralbanken, publisert onsdag, viste ifølge Nordea Markets at medlemmene fortsatt er fast bestemte på å stramme inn pengepolitikken for å få kontroll på inflasjonen. Det er dermed mye som tyder på at det kommer en ny renteøkning på 75 basispunkter i begynnelsen av november.

I referatet kommer det imidlertid også frem at medlemmene på et tidspunkt ønsker å redusere størrelsen på renteøkningene for å unngå at økonomien rammes for hardt, legger Nordea til. Når det skjer, vil avhenge inflasjonstallene.

TDN Direkt