<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Inflasjonen i USA større enn ventet

Både ordinær inflasjon og kjerneinflasjonen var større enn ventet i USA i forrige måned. Sistnevnte er på sitt høyeste på 40 år.

Publisert 13. okt. 2022 kl. 14.30
Oppdatert 13. okt. 2022 klokken 14.55
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 225 ord
PRISVEKST: Her fra et marked i Chinatown i San Francisco, California. Foto: Bloomberg

Inflasjonen i USA i september var på 8,2 prosent, viser nye tall fra amerikanske statistikkmyndigheter torsdag. Kjerneinflasjonen, som ekskluderer mat og energi, var på 6,6 prosent – det høyeste siden 1982.

I forkant var inflasjonen ventet til 8,1 prosent, mens konsensus for kjerneinflasjonen var på 6,5 prosent, ifølge Trading Economics.

I august var ordinær konsumprisvekst på 8,3 prosent, mens kjerneinflasjonen var på 6,3 prosent – begge deler høyere enn ventet.

På det høyeste i år har inflasjonen vært oppe i 9,1 prosent – i juni. Dagens tall er det laveste på syv måneder. Når det gjelder kjerneinflasjonen, var den oppe i 6,5 prosent i mars i år, før den avtok til under 6 prosent i juni og juli.

Før offentliggjøringen av de nye inflasjonstallene har DNB Markets spådd en ny renteøkning på 75 basispunkter fra Federal Reserve i november dersom konsumprisveksten blir som ventet på forhånd.

Dyrere mat, billigere bensin

På månedsbasis var totalinflasjonen på 0,4 prosent i september, mot en forventning på 0,2 prosent. I august var den på 0,1 prosent.

Kjerneinflasjonen på månedsbasis oppgis til 0,6 prosent, det samme som i august. Her var konsensus nå 0,5 prosent.

Høyere priser på husly, mat og medisinsk behandling hadde de største oppgangene, inkludert en økning på 0,8 prosent i matprisene.

Energiprisene var ned 2,1 prosent, drevet av 4,9 prosents nedgang i bensinprisene fra august til september.  Både gass- og strømpriser var imidlertid opp.