<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nordea Markets øyner håp: – Vil være gode nyheter for aksjemarkedet

Etter en berg-og-dal-bane-uke er veien videre for markedet fortsatt usikker, mener Nordea – som også øyner håp.

  Publisert 15. okt. 2022 kl. 15.17
  Oppdatert 15. okt. 2022 klokken 15.19
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 340 ord
  NORDEA-STRATEGER: Erik Bruce og Joachim Bernhardsen. Foto: Eivind Yggeseth

  Det ble nok en uke med store svingninger i markedet, konkluderer Erik Bruce og Joachim Bernhardsen i denne ukens Nordea-rapport.

  «Veien videre for markedet er fortsatt usikker, men for første gang på lenge finner vi argumenter for at oppgangen i lange renter vil avta», skriver strategene.

  – Markedet er utmattet på dårlige nyheter

  Da de amerikanske inflasjonstallene for september kom på torsdag, var den umiddelbare reaksjonen i markedet som ventet, mener duoen: Renter steg og aksjer falt.

  «Den store overraskelsen var at reaksjonen fort snudde til det positive. Futures på S&P 500 var ned 2,4 prosent en time etter KPI-tallet, men til slutt endte torsdagen opp 2,5 prosent på S&P 500! Det representerer et intradag-rally 5,52 prosent, noe selv analytikere som Erik Bruce har sett sjeldent gjennom sitt lange liv», står det i rapporten.

  Også hos rentene snudde det: Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten gikk opp til 4,07 prosent, men ved ukeslutt var den på 3,9 prosent, omtrent der den var da uken startet.

  «En skal ikke legge for mye i en bevegelse som dette, men det vitner om at markedet er utmattet på dårlige nyheter».

  Mindre behov for flere rentehevinger

  Bruce og Bernhardsen skriver at rentene nå har kommet opp til nivåer som er i tråd med den amerikanske sentralbankens (Fed) prognose for styringsrenten, samtidig som realrentene nå er høyere enn da Fed sist hevet renten, i 2018.

  «Det betyr at pengepolitikken nå bør ha den innstrammende effekten Fed er ute etter. Behovet for ytterligere renteoppgang er dermed mindre», skriver strategene, som også peker på at flere Fed-medlemmer begynner å vektlegge risikoen for at det strammer for mye til.

  Til slutt mener duoen at investorer fortsatt bør være forberedt på betydelige bevegelser begge veier.

  «Om bevis på kjøligere arbeidsmarked i USA uteblir kan markedet oppjustere synet på Fed og sende rentene mer opp. For første gang på en stund begynner det derimot å bli flere tungtveiende argumenter mot ytterligere oppgang i rentene. Det bør i så tilfelle være gode nyheter for aksjemarkedet».