<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Færre får boliglån

I oktoberversjonen av den Europeiske Sentralbankens (ESB) utlånsundersøkelse begynner rentene å bite fra seg. Strengere kredittkrav øker andelen lån som blir avslått.

    Publisert 25. okt. 2022 kl. 12.27
    Oppdatert 25. okt. 2022 klokken 12.33
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 374 ord
    STRAMMERE: I den Europeiske Sentralbankens utlånsundersøkelse rapporterte bankene om en økning i antall lån som avslås. Foto: Bloomberg

    Bankene har i tredje kvartal strammet til sine kredittkrav (bankenes interne retningslinjer eller kriterier for å godkjenne lån, journ. anm.) knyttet til lån og kredittlinjer til selskaper, og for lån til husholdninger. Driveren bak innstrammingen er den økonomiske stagnasjonen, resesjonsfrykt, lavere risikotoleranse hos bankene og høyere lånekostnader.

    Som følge av de strengere kravene, i tillegg til bankenes strengere risikovurderinger og resesjonsfrykt, økte andelen avslåtte lånesøknader fra firmaer fra 1 til 8 prosent. Andelen avslag på boliglånssøknader klatret til 31 prosent, fra tidligere 28.

    Rapporten bærer lite preg av positive fremtidsutsikter, og bankene i eurosonen forventer enda strammere utlånskriterier i fjerde kvartal.

    Firmaene overrasket bankene

    I tredje kvartal forventet bankene en stagnasjon eller nedgang i bedrifters etterspørsel etter lån. Det gikk imidlertid ikke som spådd, og veksten i bedrifters låneetterspørsel fortsatte.

    Hovedsakelig drives låneetterspørselen nå av firmaers behov for å finansiere arbeidende kapital og varelagre. Inflasjonen får mye av skylden, for den presser opp produksjonskostnadene, samtidig som etterspørselen går ned og fører til økende lagerbeholdninger.

    Økningen i lagerbeholdningene tilskrives også å muligens være tegn på en føre-var-atferd, for å unngå flaskehalsene vi har sett tidligere.

    Endelig virker renten å også bite på bedriftene, noe bankene ser som en indikasjon på lavere etterspørsel etter lån fra bedriftene.

    Lavere boliglånsetterspørsel

    Bankene i eurosonen har også skjerpet inn på kredittkravene for huslån. Skjerpelsene er de største siden den globale finanskrisen, i fjerde kvartal 2008. Det er tredje kvartal på rad at bankene strammer inn. I snitt meldte 24 prosent av de undersøkte bankene rapporterte om innstramminger i kredittkravene i tredje kvartal, mot 21 prosent i forrige kvartal.

    På ytterpunktene blant de største landene i eurosonen finner vi Spania og Frankrike. Hele 50 prosent av de spurte bankene i Spania strammet inn på kravene, mens 0 prosent strammet inn i Frankrike. Blant tyske og italienske banker meldte henholdsvis 39 og 36 prosent om innstramminger i kredittkravene.

    De drivende faktorene for skjerpelsene tilskrives en oppfatning om høyere risiko og lavere risikotoleranse fra bankene, i tillegg til varierende nasjonale forhold.

    Husholdningenes etterspørsel etter boliglån falt også substansielt. Fallet var drevet av høyere renter, lavere konsumenttillit og utsiktene om lavere priser i boligmarkedet. Ikke minst strammet 32 prosent av bankene i eurosonen, sammenlignet med 24 prosent i andre kvartal, inn på kredittkravene for boliglån. 

     Bankene forventer et fortsatt sterkt fall i boliglånsetterspørselen i årets siste kvartal.