<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Alle har plutselig blitt utrolig negative

Mannen som var finansminister under Donald Trump har blitt investor. Steven Mnuchin mener markedet overvurderer inflasjonsrisikoen i USA.

Publisert 26. okt. 2022 kl. 14.19
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 335 ord
PÅ SAUDI-BESØK: USAs tidligere finansminister Steven Mnuchin. Foto: Bloomberg

Markedsaktører som i fjor var for optimistiske til utsiktene for amerikansk økonomi, har nå blitt altfor pessimistiske til trusselen som inflasjonen og Federal Reserves kraftige renteøkninger utgjør. Påstanden kommer fra Steven Mnuchin, finansminister i USA under Donald Trump og nå leder og partner i private equity-selskapet Liberty Strategic Capital.

– For et år siden undervurderte folk risikoen. Og slik jeg ser det, overvurderer vi nå denne risikoen. Alle har plutselig blitt utrolig negative, sa han ifølge Bloomberg på konferansen Future Investment Initiative i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh.

Fjerde trippel på rad?

Den tidligere finansministeren spår betydelig svakere vekst i Kina og resesjon i USA, men forventer at inflasjonen kommer under kontroll – delvis takket være Feds renteøkninger. Sentralbanken har hevet styringsrenten fem ganger siden mars, senest til 3,00-3,25 prosent i september. Nyhetsbyrået viser til bookmakere som sist uke priset inn en rentetopp på 5,00 prosent i løpet av første halvår 2023.

På rentemøtet i neste uke er markedet nesten helt sikre på den fjerde trippelhevingen på rad. Prognoser Fed slapp sist måned pekte mot en 10-årig amerikansk statsobligasjonsrente som vil nå 4,4 prosent i år, og 4,6 prosent neste år. Dette antyder en renteøkning på 50 basispunkter i desember og 25 basispunkter tidlig neste år. 

– Folk overvurderer Feds handlinger akkurat som de har undervurdert dem før, fortsatte Mnuchin, som spår en rentetopp på 4,5 prosent for «10-åringen.»

USA vs. Kina bekymrer

Mnuchins fond, som blant annet har hentet penger fra Saudi-Arabias statlige investeringsfond (PIF), advarer særlig mot den geopolitiske risikoen i dagens marked.

– Geopolitisk risiko – glem den økonomiske risikoen, er høyere enn vi har sett i moderne tid, sa USAs tidligere finansminister, og trakk frem forholdet mellom USA og Kina – verdens to største økonomier.

– De må finne ut hvordan de skal eksistere og kommunisere sammen, la han til ifølge Bloomberg.

Det amerikanske handelsdepartementet innførte tidligere denne måneden strenge regler som begrenser salg av halvledere og tilhørende produksjonsutstyr til kinesiske kunder. 

– Kina går åpenbart mot betydelig svakere vekst, og det vil påvirke verdensøkonomien, sa Mnuchin.