<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Færre vil heve prisene

Andelen av tyske bedrifter som planlegger nye prisøkninger synker litt, viser Ifo-indeksen.

Publisert 28. okt. 2022 kl. 10.00
Oppdatert 28. okt. 2022 klokken 13.20
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 212 ord
Mot strømmen: Bilkjøperne svikter, så nå planlegger tyske bruktbilselgere å dumpe prisene. Foto: NTB

Tyskland og eurosonen sliter med voldsom økning i inflasjonen. I september økte tysk inflasjon til 10,0 prosent, mens eurosonen samlet hadde 9,9 prosent inflasjon.

Den raske økningen kan bremse litt opp.

Ifo-instituttets måling av bedriftenes prisplaner viser at andelen av bedriftene som planlegger nye prisøkninger synker fra foregående måneder. Ifo-indeksen over prisforventninger for kommende måned sank i oktober fra 53,8 til 51,5. Dette betyr at nettoandelen av bedriftene som planlegger prisøkning nå er 51,5 prosent.

Roligere fra industrien

Fallet er større for vareprodusentene. Prisforventningsindeksen for kjemisk industri falt fra 52,3 til 33,1, mens papirprodusentenes forventning sank fra 65,3 til 27,0 poeng.

Det som særlig trekker opp er tjenesteprodusentene og dagligvarehandelen.

I september viste indeksen for dagligvarer 100,0, altså at absolutt alle aktører ville heve prisene den kommende måneden. Dette er nå bare marginalt ned, til 96,7.

Dumper bruktbiler

Også i byggefagene ligger det an til heftige prisøkninger fortsatt. Her varsler tre av fire aktører at prisene skal videre opp.

Bare en bransje ligger an til lavere priser. Bruktbilforhandlerne går fra 35,7 til minus 5,8 poeng, altså at det er et klart flertall av bedriftene som planlegger å senke sine priser, viser Ifo-indeksen.

Hittil i år er nybilsalget i Tyskland ned 7,4 prosent, og dette trekker også nybilforhandlernes prisplaner ned. Her er det imidlertid fortsatt et flertall, 43,9 prosent, som planlegger nye prisøkninger.