<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nye prissjokk i vente?

Federal Reserve leverer onsdag sin fjerde trippelheving på rad, og den femte kan vente i desember. Handelsbanken ser på yrkesdeltakelsen, og frykter vedvarende høy inflasjon.

Publisert 31. okt. 2022 kl. 09.54
Oppdatert 31. okt. 2022 klokken 16.35
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 476 ord
VANSKELIG BALANSEØVELSE: For Federal Reserve, ledet av Jerome Powell. Foto: Bloomberg

Federal Reserve er på denne ukens møte bredt ventet å høyne styringsrenten med 75 basispunkter for fjerde gang på rad, til 3,75-4,00 prosent. Stadig flere ser nå for seg en rentetopp på 5 prosent tidlig neste år.

For eksempel spår Goldman Sachs ifølge Bloomberg nå at Fed høyner til 4,75-5,00 prosent på møtet 25. mars neste år, etter å ha løftet sin tidligere prognose med 25 basispunkter.

Her hjemme registrerer sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets at et stramt amerikansk arbeidsmarked fortsetter å presse opp lønningene.

– Nytt fall i yrkesdeltakelsen

«Employment Cost-indeksen på fredag viser at lønnsveksten er klart sterkere enn hva som er forenlig med inflasjonsmålet. Den høye kostnads- og prisveksten risikerer altså å bite seg fast. Dessverre har også de siste arbeidsmarkedstallene vist et nytt fall i yrkesdeltakelsen, og dette tilsier at tilbudssiden i det amerikanske arbeidsmarkedet fortsatt er begrenset», skriver han i mandagens morgenrapport.

VENTER PÅ PIVOT: Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets. Foto: Iván Kverme

«Nedgangen i arbeidsledigheten forklares altså av at flere trekkes ut av ledighetskøen – som vel er bra, men til tross for høy etterspørsel etter arbeidskraft trekkes ikke flere personer inn i arbeidsstyrken igjen. Riktignok er yrkesdeltakelsen opp fra bunnen under pandemien, men oppgangen har nå stagnert over flere måneder. Kombinasjonen av fortsatt høy etterspørsel etter arbeidskraft, men fortsatt begrenset tilbudsside, gir nettopp et lønnspress som kan sørge for mer vedvarende høy inflasjon», heter det videre.

– Vanskelig balanseøvelse

Sjeføkonomen anbefaler derfor leserne å se særlig opp for yrkesdeltakelsen og lønnsveksten når fredagens arbeidsmarkedsrapport for oktober legges frem. Samtidig advarer han om et mer tosidig risikobilde nå som styringsrenten beveger seg høyere opp i kontraktivt nivå. 

«Sentralbanksjef Jerome Powell står overfor en vanskelig balanseøvelse nå på onsdag. På den ene siden er det argumenter for at Fed kan ta tempoet litt ned, hva gjelder videre renteøkninger fremover. Men samtidig vil nok Fed vokte seg vel for å fyre opp spekulasjoner om en snarlig pivot. Ser vi til rentemarkedet, har det som hovedforventning at Fed vil trappe ned til en 50-punkts heving fra det påfølgende møtet i desember – men med en ikke-triviell sannsynlighet for enda en trippel», fortsetter Gonsholt Hov.

SENIORANALYTIKER: Ipek Ozkardeskaya i Swissquote. Foto: Swissquote

Powell knuser håpet?

Senioranalytiker Ipek Ozkardeskaya i Swissquote trekker frem fredagens tall som viste at Feds foretrukne inflasjonsmål – kjerne-PCE – ligger over mer enn det dobbelte av 2 prosent.

«Tallene var derfor mindre skremmende enn mange fryktet, og vil neppe endre Feds plan om en ny trippel denne uken. (...) Viktige enn selve renteøkningen er hva Fed vil gjøre videre. Mens noen FOMC-medlemmer (Feds rentekomité, red. anm.) de siste ukene har luftet muligheten for å bremse renteøkningene, er det en god sjanse for at Powell knuser «duenes» håp denne uken, slik han har gjort tidligere i år. Hvis det er tilfellet, kan den positive stemningen i markedet fordufte», skriver hun i sin oppdatering mandag.