<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Flertallet av økonomene venter renteheving på 25 basispunkter

Flertallet av økonomene forventer at Norges Bank vil heve renten med 25 basispunkter denne uken, til 2,50 prosent.

    Publisert 31. okt. 2022 kl. 14.20
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 349 ord
    NY BESLUTNING DENNE UKEN: Fra Norges Bank og sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Foto: Eivind Yggeseth

    Flertallet av økonomene forventer at Norges Bank vil heve renten med 25 basispunkter denne uken, til 2,50 prosent. Rentemøtet er et såkalt mellommøte der Norges Bank ikke kommer med noen ny rentebane eller pengepolitisk rapport.

    Oppfatningen er imidlertid delt, og ifølge flere økonomer kan det vippe begge veier. Av de ni økonomene TDN Direkt har spurt, tror seks at renten heves med 25 basispunkter, mens tre tror at renten heves med 50 basispunkter.

    Renteforventninger

     

    Forventet styringsrente November Desember
    Danske Bank 2,50 2,50
    DNB Markets 2,75 3,00
    Eika Gruppen 2,50 2,50
    Nordea Markets 2,50 2,75
    SpareBank 1 Markets 2,50 2,75
    SEB 2,50 2,75
    Swedbank 2,75 3,00
    Handelsbanken 2,50 2,75
    Capital Economics 2,75

    Kilde: TDN Direkt

    Ifølge SEB priser markedet nå inn en 50-50-sannsynlighet, og er enige i denne sannsynlighetsfordelingen. De mener blant annet høyere kjerneinflasjon, en sterkere BNP-bane og noe lavere arbeidsledighet taler for en fjerde 50-punktsøkning på rad. Norges Bank har imidlertid understreket at det er klare tegn til nedgang i norsk økonomi og at pengepolitikken begynner å virke innstrammende på økonomien, legger SEB til – som antydet en mer gradvis tilnærming til styringsrenten fremover.

    DNB Markets argumenterer på samme måte som SEB, men tror Norges Bank ønsker å være litt i forkant og heve renten med 50 basispunkter i november. Dersom den økonomiske utviklingen skulle bremse opp mer enn ventet, kan den lett tilpasse renten ved å skyve på eller avlyse videre økninger.

    DNB venter i utgangspunktet at renten vil bli økt med ytterligere 25 basispunkter i desember og nye 25 basispunkter i januar. Med en slik utvikling tror de Norges Bank vil vurdere pengepolitikken til å være tilstrekkelig innstrammende.

    Handelsbanken Capital Markets, som tror renten heves med 25 basispunkter, bemerker at styringsrenten allerede er et godt stykke høyere enn før pandemien, og at den også er høyere enn hva Norges Bank anser som et nøytralt nivå på lengre sikt – som betyr at renten allerede virker direkte innstrammende på den økonomiske aktiviteten. Samtidig ser Handelsbanken klare tegn til at norsk økonomi er i ferd med å snu nedover, noe Norges Bank har tatt innover seg. Det gjør også at avveiingene mellom hensynet til inflasjonen og hensynet til sysselsettingen blir mer krevende fremover.

    Norges Bank offentliggjør rentebeslutningen torsdag 3. november klokken 10.00, med en påfølgende pressekonferanse klokken 10.30.

    (TDN Direkt)