<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– De skal ikke kaste økonomien i fryseren

Federal Reserve-renten når 4-tallet onsdag, men nå mener analytikere at smertegrensen nærmer seg og anbefaler sentralbanken å trekke i bremsen.

  Publisert 1. nov. 2022 kl. 14.19
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 350 ord
  ADVARER: Sjeføkonom Diane Swonk i KPMG. Foto: Bloomberg

  Federal Reserve er bredt ventet å heve styringsrenten med 75 nye basispunkter på onsdagens rentemøte, til 3,75-4,00 prosent. CME FedWatch anslår nesten 90 prosent sannsynlighet for den fjerde trippelhevingen på rad.

  Analytikere Wall Street Journal har snakket med mener nå at en smertegrense nærmer seg, og vil fokusere på om sentralbanksjef Jerome Powell sender ut signaler om en nedbremsing i renteøkningene. 

  – Må tenke på kalibrering nå

  Noen medlemmer av Federal Open Market Committee (Feds rentekomité, red. anm.) har allerede signalisert et ønske om å gjøre nettopp dette, og kanskje til og med ta en pause tidlig neste år.

  – De blir nødt til å tenke på kalibrering på dette møtet. De prøver å kjøle ned økonomien, ikke kaste den i dypfryseren, sier sjeføkonom Diane Swonk i KPMG.

  – De må dempe takten. Vi må huske at 50 basispunkter er raskt; 75 punkter er virkelig raskt, istemmer Duke University-økonom og tidligere seniorrådgiver i Fed, Ellen Mead, overfor avisen. 

  TRAVEL MANN: Jerome Powell, sentralbanksjef i USA. Foto: Bloomberg

  Hun karakteriserer desember-møtet som en naturlig anledning til å bremse ned renteøkningene, og viser til at FOMC-medlemmene da samtidig kan bruke de nye prognosene til å vise at de regner med å nå en høyere sluttrente enn tidligere antatt.

  – Handler om destinasjonen

  Deutsche Bank, Credit Suisse og Nomura Securities er blant dem som spår enda en trippelheving i desember, mens Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley og Evercore nøyer seg med 50 basispunkter.

  Wall Street Journal merker seg videre at mange investorer i år ivrig har tolket signaler om mindre aggressive renteøkninger som tegn på en nært forestående pause. Men et vedvarende børsrally risikerer å hemme Feds arbeid med å kjøle ned økonomien.

  Økonomer tror likevel eventuelle Powell-kommentarer om at FOMC-medlemmer øyner en høyere sluttrente kan komme til å dempe eventuell investorjubel over signaler om en lavere rentehevingstakt.

  «Det handler nå om destinasjonen, ikke reisen, skrev Bank of Americas sjeføkonom for USA, Michael Gapen, ifølge avisen i en rapport mandag.