<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norges Bank hever renten med 0,25 prosentpoeng

Norges Bank hever renten med 0,25 prosentpoeng til 2,50 prosent. – Fornuftig å bremse, mener sjeføkonom.

  Publisert 3. nov. 2022 kl. 10.00
  Oppdatert 3. nov. 2022 klokken 10.32
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 434 ord
  HEVER: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Foto: Are Haram

  Torsdag traff Norges Bank sin rentebeslutning. Det endte med enstemmig beslutning om å heve med 25 basispunkter til 2,50 prosent.

  «Slik komiteen nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig settes videre opp i desember», heter det i pressemeldingen.

  – Det er høy aktivitet i norsk økonomi, og arbeidsledigheten er på et historisk lavt nivå. Prisveksten har steget videre og er klart over målet vårt på 2 prosent. Vi setter opp renten for å dempe prisveksten, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

  Men hvorfor hevet ikke Norges Bank renten med et halvt prosentpoeng – som mange analytikere ventet? 

  Sentralbanken kommenterer avgjørelsen og sier at «inflasjonen har økt mer enn ventet, og arbeidsmarkedet ser ut til å være litt strammere enn tidligere lagt til grunn. Det kunne tilsi å heve renten med mer enn 0,25 prosentenheter på dette møtet». 

  «På den annen side er det tegn til nedkjøling i deler av økonomien, og utsikter til lavere frakt- og energipriser enn lagt til grunn kan dempe prisveksten fremover. Renten er hevet mye på kort tid, og pengepolitikken begynner å virke innstrammende på økonomien. Det kan tilsi å gå mer gradvis frem i rentesettingen.»

  I september indikerte Norges Bank at rentetoppen i Norge vil nås i mars på 3 prosent, og det er ingen nye signaler knyttet til dette i dagens pressemelding.

  Traff med spådommen

  Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank trodde før beslutningen ble tatt at Norges Bank ville nøye seg med en renteheving på 25 basispunkter til 2,50 prosent.

  – Nå har de satt opp styringsrenten mye på kort tid, og da er det fornuftig å stoppe litt opp for å se hvordan dette virker. For det tar tid før økt rente slår ut i etterspørselen, sa Jullum i går.

  Frank Jullum

  Det samme venter seks av ni økonomer som TDN Direkt har snakket med. Jullum tror også det blir den siste rentehevingen på lang tid.

  – Vi holder en knapp på at dette blir den siste rentehevingen i denne syklusen, og at vi ikke får noen heving i desember og heller ingen nye rentehevinger til neste år, sier han.

  Voldsom prisøkning

  Siden august i fjor har styringsrenten gått opp fra 0 til 2,25 prosent.

  Årsaken til renteoppgangen er den skyhøye prisveksten i store deler av verden. I Norge har prisene økt med 6,9 prosent fra september i fjor til september i år, ifølge SSBs konsumprisindeks. Det er langt over målet på 2 prosent.

  Selv om det skulle bli en renteheving på «bare» 25 basispunkter, er det liten grunn til optimisme, ifølge Jullum.

  – Det er jo fordi vi tror at økonomien vil bremses veldig fort. Og før eventuelle rentekutt skal vi nok gjennom en periode med økt arbeidsledighet og flere konkurser sier han.