<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Pessimistene i overtall – overalt

NHOs siste medlemsundersøkelse viser en overvekt av pessimister i alle bransjer og alle fylker. Største er overvekten i media, bygg/anlegg, bil og næringsmidler. 

    Publisert 11. nov. 2022 kl. 10.00
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 378 ord
    UTE MED NYE TALL: Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO, her fra NHOs årskonferanse 2022. Foto: Andreas Drange Jensen / FA

    NHO legger fredag frem resultatene fra sin seneste medlemsundersøkelse, og denne viser en marginalt bedre vurdering av nåsituasjonen enn i oktober: 27 prosent av de 3.256 bedriftene som har svart mener den er god, mens 18 prosent mener den er dårlig.

    En netto på 9 prosent, mot 8 prosent i oktober, er i praksis likevel sideveis/uendret.

    – Oktober ikke et blaff

    Derimot er fremtidsutsiktene ytterligere litt svekket. 46 prosent av de spurte venter nå en forverring av markedssituasjonen de neste seks månedene, mens bare 11 prosent ser for seg en bedring. Det betyr en netto på minus 35 prosent, mot minus 33 prosent i oktober.

    Dette er kraftig ned fra i februar i år, da nettoen var godt over 20 prosent i pluss.

    – Vi vurderte oktober-tallene som overraskende svake da de kom. Når november kommer ut omtrent på samme nivå, understøtter det at stemningsforverringen i oktober ikke skyldtes tilfeldigheter, eller var et blaff, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum i en kommentar.

    Alle bransjer, alle fylker

    Alle bransjer har nå en overvekt av pessimister. Størst er overvekten av pessimister i mediebedriftene (MBL), bygg og anlegg (BNL), bilbransjen (NBF) og næringsmiddelprodusentene (NHO Mat og Drikke).

    Alle fylker har også en overvekt av pessimister i NHO-undersøkelsen som ble tatt opp i 2.-9. november. Rogaland, der energisektoren er sterkt representert, har færrest pessimister og langt færre av dem enn i oktober. 

    Pessimismen er størst i sør, og overvekten av pessimister er størst i Innlandet, Vestfold og Telemark og Viken – alle med en netto under minus 40 prosent.

    Skeptiske til fast strømpris

    Ettersom årsskiftet nærmer seg, har NHO denne gang også spurt bedriftene om – og på hvilke vilkår – de kan være interesserte i å tegne fastpris på strøm.

    NHO understreker at svarene er uforpliktende fra bedriftenes side, og derfor må oppfattes indikativt.

    Svarene peker mot at bedriftene er skeptiske til å binde seg til fastpris på dagens prisnivåer, og Dørum ser ikke noe i regjeringens nye forslag som endrer på det.

    – Andre enn meg må svare på om økningen i prispåslaget til 2,5 øre er nok til at leverandørene vil tilby fastprisavtaler. Jeg tror ikke at 2,5 øre endrer på de fundamentale forholdene, men det kan likevel endre leverandørenes valg om de skal tilby fastpris eller ikke, sier han til Finansavisen.