<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Handelsbanken ser svensk trippelheving i neste uke

Handelsbanken tror Riksbanken vil heve styringsrenten med 75 basispunkter neste uke. DNB Markets ser også økt sjanse for dette, men holder på sin prognose på 50 punkter.

Publisert 15. nov. 2022 kl. 10.50
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 356 ord
NESTE UKE: Torsdag neste uke kommer svenske Riksbanken og sentralbanksjef Stefan Ingves med ny rentebeslutning. Foto: Bloomberg

Til tross for at den svenske inflasjonen falt på månedsbasis i oktober, vil Riksbanken neppe være fornøyd med utviklingen – og har en vanskelig avgjørelse fremfor seg ved neste rentemøte.

Konsumprisindeksen i Sverige med faste rentekostnader (KPIF) var opp 9,3 prosent på årsbasis i oktober. På månedsbasis falt prisene 0,1 prosent. På forhånd var det ventet at KPIF ville være opp 9,4 prosent på årsbasis, mens det var ventet en oppgang på 0,1 prosent på månedsbasis, ifølge Infront-konsensus.

DNB Markets skriver i etterkant at trenden med rekordhøye månedlige prisøkninger fortsatte i oktober. Til tross for at prisene uventet falt på månedsbasis, som følge av volatile strømpriser, vil Riksbanken være misfornøyd med utviklingen i nesten alle andre underliggende komponenter.

«Mens energiprisene er volatile og svært uforutsigbare for øyeblikket, er økningen i CPIF-XE for tiden en bedre representasjon av det underliggende inflasjonsproblemet. Med nok en stor overraskelse på oppsiden, må Riksbanken revurdere inflasjonsprognosen på nytt og gjøre en vanskelig avveining av hva de skal fokusere på ved november-møtet», oppsummerer meglerhuset.

DNB tror at dagens avlesning øker sannsynligheten for en økning på 75 basispunkter neste uke, men ikke i den grad at de endrer sin opprinnelige prognose på 50 basispunkter.

Handelsbanken Capital Markets bemerker at dette var det siste inflasjonstallet før rentebeskjeden 24. november, hvor det ventes en ny, stor renteøkning. Riksbanken har i utgangspunktet varslet en mer forsiktig renteøkning på 50 basispunkter. Handelsbanken holder imidlertid en knapp på at Riksbanken heller vil heve renten videre med 75 basispunkter ved det kommende november-møtet.

Ellers får vi i dag produsentprisindeksen fra USA. Disse tallene vil ifølge Nordea Markets gi markedet ytterligere innsikt i om inflasjonen er på vei mot en avkjøling. Produsentprisene har falt de siste månedene på årsbasis, og markedene forventer at denne trenden vil fortsette. Bredt fundert nedgang i inflasjonen på tvers av de råvareproduserende sektorene vil være en liten redning for Fed, mener Nordea, da det kan være et uttrykk for at tilbud og etterspørsel nå henger bedre sammen.

Videre forventer også Nordea at Fed vil holde et ekstra godt øye med inflasjonen i tjenestesektorene, som viste en betydelig økning i forrige ukes KPI-tall.

(TDN Direkt)