<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Har ikke sett maken i mine 40 år i Fed

Federal Reserve-veteran Esther George deler ikke sine kollegers optimisme til å få inflasjonen ned igjen uten «smertefulle utfall.»

Publisert 16. nov. 2022 kl. 14.23
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 325 ord
PÅ VEI UT: Kansas City Fed-sjef Esther George går av med pensjon i januar. Foto: Bloomberg

Flere Federal Reserve-topper har den seneste tiden uttrykt optimisme rundt å få dagens høye inflasjon ned igjen til målet på 2 prosent uten å sende amerikansk økonomi inn i resesjon. 

Sjefen for Kansas City Fed, Esther George, er forsiktigere i sine uttalelser. 

– Det blir smertefullt hver gang

– Jeg ser på et arbeidsmarked som er så stramt at jeg ikke vet hvordan vi skal fortsette å ta dette nivået av inflasjon ned uten at økonomien virkelig bremser, og kanskje til og med faller, før vi kommer dit, sier hun i et intervju med Wall Street Journal.

– Jeg ville ha elsket det hvis det fantes en vei, og jeg har sett noen tegne opp den veien. Jeg har i mine 40 år i Fed ikke sett ett tilfelle med denne type innstramning som ikke ga noen smertefulle utfall, fortsetter George, som går av med pensjon i januar.

Federal Reserve kjemper hardt for å stagge den høyeste inflasjonen siden tidlig 1980-tall, og har foretatt fire trippelhevinger på rad. Styringsrenten ligger nå i intervallet 3,75-4,00 prosent.

– Får ikke hjelp fra tilbudssiden

Begrensningene på tilbudssiden – først og fremst i arbeidsmarkedet – bidrar til å holde inflasjonen oppe, og ifølge George krever dette ytterligere renteøkninger, selv om takten kanskje kan senkes.

– Når vi ser at vi ikke vil få hjelp fra tilbudssiden, har vi mye arbeid å gjøre, fortsetter hun overfor avisen.

Fed-veteranen karakteriserer de siste tegnene på at inflasjonen avtar som en «bra start», og trekker frem at prisene faller på varer og tjenester i rentefølsomme deler av økonomien – som boliger.

Samtidig mener hun ifølge Wall Street Journal det er altfor tidlig å se frem mot når Fed kan avslutte sine renteøkninger. Hennes bekymring er det sterke prispresset i arbeidsintensive tjenestesektorer, der prisene tenderer til å være mer standhaftige og vanskeligere å dempe.