<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norsk økonomi vokste 0,8 prosent i tredje kvartal

Særlig økt aktivitet i tjenestenæringene bidro til at veksten i norsk BNP fortsatte i årets tredje kvartal.

Publisert 18. nov. 2022 kl. 08.00
Oppdatert 18. nov. 2022 klokken 08.43
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 435 ord
STEG MER ENN VENTET: Økt aktivitet i tjenestenæringene, og særlig i handelsnæringen, bidro til at norsk økonomi steg med 0,8 prosent i tredje kvartal. NTB

Bruttonasjonalproduktet (BNP) for Fastlands-Norge var opp 0,8 prosent sesongjustert i tredje kvartal 2022, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB)

På forhånd var det ventet at økonomien ville vokse 0,4 prosent i kvartalet, ifølge estimater innhentet av TDN Direkt.

Økt aktivitet i tjenestenæringene bidro mest til veksten, og særlig i handelsnæringen, som følge av økt engroshandel.

– Det er et blandet bilde i norsk økonomi for tredje kvartal. Aktiviteten trekkes opp av flere tjenestenæringer, deler av industrien og fiskerier. Men kraftproduksjonen faller, og det demper oppgangen i BNP, sier seksjonssjef for nasjonalregnskapet, Pål Sletten.

I juli krympet fastlandsøkonomien med 0,1 prosent, men tok seg deretter opp igjen med 0,7 prosent i august og 0,4 prosent i september.

Krevende avveining for Norges Bank

Handelsbanken er blant dem som hadde ventet en vekst på 0,4 prosent, mens Norges Bank ventet et lite fall på 0,1 prosent. 

Det er likevel ikke nok til at de endrer prognosene sine. Handelsbanken ser fortsatt en renteheving på 0,25 prosentpoeng i desember.

Partene i arbeidslivet fortsetter å skru opp lønns- og prisforventningene, påpeker Handelsbanken. Nå står Norges Bank ovenfor en krevende avveiing. 

– Samtidig som BNP-tallene i dag også viste fortsatt svak utvikling i arbeidskraftproduktiviteten. Dette betyr høy kostnadsvekst, og langt over hva som er forenlig med inflasjonsmålet. Samtidig som Norges Bank igjen har blitt tatt på senga av svært høy kjerneinflasjon.

Stramt arbeidsmarked

Sletten påpeker at arbeidsmarkedet har vært stramt i 2022. Sysselsettingen har vokst kraftig, yrkesdeltakelsen er høy og arbeidsledigheten lav.

Det har gitt en utfordring for bedriftene som har stillinger å fylle. Likevel fortsatte sysselsettingen å øke i tredje kvartal, og så langt i år har antallet sysselsatte økt med 59.200.

Reallønnen er betydelig redusert, selv om lønnsveksten ser ut til å ha tiltatt noe i kvartalet, skriver byrået videre.

Prisveksten har også økt næringslivets kostnader ved produksjon og investeringer.

«Det er store forskjeller mellom ulike næringer og enkeltbedrifter, men samlet ser næringslivet ut til å ha kunnet velte kostnadsveksten over på utsalgsprisene, slik at driftsresultatet i foretakene har holdt seg oppe», skriver SSB.

Rekordhøyt overskudd på handelsbalansen

Prisen på bruttoproduktet for Fastlands-Norge, som er det bredeste målet på det innenlandske prisnivået, var 6,5 prosent høyere i tredje kvartal 2022 enn i samme periode i fjor.

– Den høye prisveksten, særlig på olje og gass, har ført til rekordhøyt overskudd på handelsbalansen. Målt i løpende priser var samlet BNP, inklusive olje- og gassutvinning, 67 prosent høyere i tredje kvartal enn i begynnelsen av 2021, sier Sletten.

Til sammenligning steg BNP med 0,7 prosent i årets andre kvartal, justert for sesongvariasjoner. Det var nøyaktig som ventet på forhånd.