<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

DNB og Handelsbanken tror fortsatt på 25 basispunkter etter BNP-tall

DNB Markets og Handelsbanken tror fortsatt at Norges Bank hever styringsrenten med 25 basispunkter etter de nye BNP-tallene.

    Publisert 18. nov. 2022 kl. 13.14
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 462 ord
    DESEMBER NESTE: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache kommer med ny rentebeslutning 15. desember. Foto: Eivind Yggeseth

    Til tross for at BNP-tallene var høyere enn ventet, en inflasjon som fortsatt er høyere Norges Banks prognose og en historisk lav arbeidsledighet, tror både Handelsbanken og DNB at Norges Bank vil nøye seg med å heve renten med 25 basispunkter i desember.

    Bruttonasjonalproduktet (BNP) for Fastlands-Norge var opp 0,8 prosent sesongjustert i tredje kvartal 2022 på kvartalsbasis, opplyser Statistisk sentralbyrå fredag. Ifølge estimater innhentet av TDN Direkt var det på forhånd ventet at BNP for Fastlands-Norge ville være opp 0,4 prosent i kvartalet.

    Veksten i tredje kvartal var særlig drevet av økt aktivitet i tjenestenæringene, spesielt i handelsnæringen, som følge av økt engroshandel, skriver Statistisk sentralbyrå. Prisene har økt mye det siste året, særlig på energivarer. Selv om lønnsveksten ser ut til å ha tiltatt noe i tredje kvartal, er reallønnen betydelig redusert. Det reduserer husholdningenes kjøpekraft, noe som isolert sett bidrar til å dempe veksten i konsumet, ifølge meldingen.

    Norges Bank anslo i sin pengepolitiske rapport i september en relativt flat eller svakt fallende utvikling for BNP for Fastlands-Norge de tre siste kvartalene i år, bemerker DNB Markets i en oppdatering. Så langt viser nasjonalregnskapstallene en økende aktivitet i år gjennom tredje kvartal, hvor BNP for Fastlands-Norge steg med 1,2 prosent på kvartalsbasis i andre kvartal og med 0,8 prosent i tredje kvartal.

    Økningen i fastlands-BNP gjennom tredje kvartal var ifølge DNB bredt fundert. En fortsatt sterk vekst i sysselsettingen tyder på ytterligere innstramminger i arbeidsmarkedet. Den fortsatt økende aktiviteten er ifølge meglerhuset et argument for større renteøkninger, og dette støttes også av inflasjonstall godt over Norges Banks prognose. Slik var det også før møtet i november, men Norges Bank valgte å holde fast ved renteøkningen på 25 basispunkter.

    Norges Bank la i november vekt på at styringsrenten var økt mye over kort tid og nådd et innstrammingsnivå, skriver DNB videre. Sentralbanken understreket også sårbarheten for husholdningssektoren og konkluderte med å fortsette med mer gradvise renteøkninger. DNB forventer at Norges Bank vil holde fast ved denne vurderingen og heve styringsrenten med 25 basispunkter i desember.

    At nåsituasjonen er friskere enn antatt av sentralbanken, stemmer også godt overens med det vi har sett i arbeidsmarkedet, skriver Handelsbanken Capital Markets. Arbeidsledigheten har fortsatt å holde seg stabil på historisk lave 1,6 prosent sesongjustert, og dermed noe i underkant av Norges Banks prognose.

    Handelsbanken mener Norges Bank står overfor en krevende avveining fremover, men holder fast ved sine vurderinger:

    «Vel er både faktisk og forventet inflasjon langt over inflasjonsmålet. Men på den annen side er det nå klare tegn til et betydelig omslag i norsk økonomi. Dette forholdet vil nok vektlegges mer fremover, og vi tror da fremdeles at Norges Bank vil nøye seg med en 25 punkts renteheving i desember.»

    (TDN Direkt)