<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tviler på flere rentesjokk

DNB Markets tror sentralbankene nå vil skifte fokus til å unngå at de strammer til for hardt.

Publisert 22. nov. 2022 kl. 09.59
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 268 ord
KJØLIGERE KLIMA: Seniorøkonom Oddmund Berg og DNB Markets tror sentralbankene trekker i bremsen. Foto: Iván Kverme

I fraværet av viktige makrotall i starten av uken merket seniorøkonom Oddmund Berg i DNB Markets seg at en lang rekke representanter fra Den europeiske sentralbanken (ESB) holdt taler i går. 

«Blant annet kom Philip Lane med noen interessante utsagn som handlet om at renteendringene (naturlig nok) må sees i sammenheng med nivåene vi befinner oss på. Hans poeng var at sannsynligheten for flere store rentehopp er i ferd med å avta nå som nivået har kommet opp», skriver han i morgenrapporten tirsdag.

Kjent retorikk

Retorikken kjenner han igjen fra da Norges Bank hevet styringsrenten med 25 basispunkter nå i november, og signaliserte en mer forsiktig tilnærming i tiden som kommer. 

«Med unntak av at vi forventer 75 basispunkter fra Riksbanken på torsdag, kan dette fort bli en gjennomgående tendens i kommunikasjonen fra sentralbankene fremover. De har gjennomgående fått opp rentenivået i løpet av 2022 og forventer at inflasjonen målt ved 12-månedersvekst vil falle kraftig i starten av 2023», heter det videre.

Kjøligere klima

Ifølge seniorøkonomen er det ikke bare base-effekter fra fjorårets prisoppgang som bidrar til dette, men også impulser fra råvaremarkeder og produsentprisindekser som peker mot avtakende kostnadsvekst. 

«Samtidig viser flere aktivitetsindikatorer at økonomiene er i ferd med å nedkjøles. Dermed kan perioden med raske og store hevinger gå mot slutten, og vi beveger oss inn i en periode hvor sentralbankene vil forsøke å fininnstille politikken for å unngå at de strammer til for hardt, samtidig som alle signaler om varigheten på prispresset (gjennom for eksempel lønnsvekst og arbeidsmarkedsutvikling) blir spesielt viktige», fortsetter Berg.