<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Laveste lånevekst på over 20 år

Nå biter rentene. Husholdningene har ikke hatt svakere lånevekst siden 1995. 

    Publisert 23. nov. 2022 kl. 08.12
    Oppdatert 23. nov. 2022 klokken 09.13
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 228 ord
    Rentene biter: Låneveksten faller raskere enn ventet. Foto: Iván Kverme

    Husholdningenes lånevekst sank fra 4,3 til 4,1 prosent i oktober, viser SSBs kredittveksttall. Dermed slår de mange og kjappe renteøkningene kraftig ut.

    Dette er svakeste tolvmånedersvekst siden desember 1995. Veksten er også svakere enn ventet.

    Et så stort fall i tolvmånedersveksten betyr også at tempoet de siste månedene isolert sett har vært svært svakt. Der låneveksten i juli tilsvarte en årsvekst på 4,5 prosent, har dette sunket til 3,5 prosent i oktober, viser SSBs tall.

    Norges Bank forsiktig

    Ved forrige rentemøte var det nettopp utsiktene til en kraftig oppbremsing fra husholdningene som vippet Norges Bank i mer forsiktig retning. Nå er tiden trolig inne for å vurdere hvor hardt renteøkningene virker, mener Norges Bank.

    – Vi har ventet at boligprisene ville avta, og nå er det tegn til at fallet i boligprisene har vært sterkere enn det vi la til grunn, sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache til Finansavisen etter rentemøtet.

    Sentralbanken har også fått et klart signal fra sin egen utlånsundersøkelse. For en måned siden viste den et større fall i husholdningenes låneetterspørsel enn under den brå starten på pandemien. 

    Overraskelsen i SSBs kredittveksttall står bedriftene for. Også bedriftenes låneetterspørsel var på vei ned i Norges Banks utlånsundersøkelse, men i SSB-tallene øker ikke-finansielle foretaks lånevekst betydelig, fra 7,1 til 7,8 prosent. Dermed stiger også samlet kredittvekst fra 5,1 til 5,2 prosent.