<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Nye tall fra eurosonen: – Styrker sjansene for resesjon

Innkjøpssjefsindekser fra eurosonen viser stadig avtagende aktivitet. Sjeføkonom mener sjansene for resesjon er styrket – men peker også på lyspunkter.

Publisert 23. nov. 2022 kl. 10.22
Oppdatert 23. nov. 2022 klokken 11.04
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 173 ord
AVTAGENDE AKTIVITET: Her en euroskulptur utenfor Den europeiske sentralbanks tidligere hovedkontor i Frankfurt. Foto: Bloomberg

Foreløpige sammenstilte tall viser at innkjøpssjefenes forventningsindeks (Purchasing Managers Index) i euroområdet var 47,8 i november, mot 47,3 foregående måned.

På forhånd var det ventet en indeks på 47 poeng, ifølge Trading Economics.

For industrisektoren var PMI 47,3 i perioden (46,4), mot ventet 46.

For tjenestesektoren var PMI 48,6 i perioden (48,6), og mot ventet 48.

Resesjon i sikte

«Et ytterligere fall i næringsaktiviteten i november styrker sjansene for at økonomien i eurosonen faller inn i resesjon. Så langt er tallene for fjerde kvartal konsistente med en BNP som går tilbake med en kvartalsrate på like over 0,2 prosent», heter det i en kommentar fra sjeføkonom Chris Williamson i S&P Global Market Intelligence.

«PMI-tallene for november gir imidlertid også noen foreløpig gode nyheter», tilføyer han, og peker på at den generelle nedgangen har avtatt fra oktober. Williamson trekker også frem lettelser i problemene i forsyningskjedene som et oppløftende signal.

«Varmt vær har også dempet noe av frykten for energimangel i vintermånedene», sier Williamson.

En indeks over 50 poeng viser tiltagende aktivitetsnivå.

(TDN Direkt/FA)