<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Små reaksjoner i markedet etter den svenske rentedommen

Riksbanken hevet som ventet den svenske styringsrenten med 75 basispunkter til 2,50 prosent torsdag. Reaksjonene i renter og valuta var små.

Publisert 24. nov. 2022 kl. 15.34
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 171 ord

Kunngjøringen ble tolket som noe myk av rentemarkedet, skriver SEB, gitt visse forventninger om en større økning på 100 basispunkter. Rentebanen tilsier nå en topp på i underkant av 3 prosent, der styringsrenten ifølge Riksbanken vil holde seg til minst tredje kvartal 2025.

Den svenske kjerneinflasjonen eksklusive energi overrasket på oppsiden i oktober, men Riksbanken ser ifølge SEB ut til å ha notert seg de betryggende nyhetene fra både regjeringens nye budsjett og innledende lønnskrav. Samtidig er svært rentefølsomme svenske husholdninger en nedsiderisiko for økonomien.

Markedet fortsetter å indikere klare oppsiderisikoer for rentene på kort sikt, men også en raskere start på rentekutt - mest sannsynlig i begynnelsen av 2024, mener SEB. Deres styringsrenteprognose ligger nå litt under Riksbankens, med en topp på 2,75 prosent ved begynnelsen av neste år.

Den umiddelbare reaksjonen etter rentebeskjeden var en oppgang i EUR/SEK på rundt av 3-4 øre, som ifølge SEB er mindre enn det historiske gjennomsnittet etter rentemeldinger. Den toårige statsobligasjonsrenten falt også noe, men i løpet av dagen ble begge deler reversert.

TDN Direkt