<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Et lysglimt av håp i tøffe tider

Tysk BNP steg mer enn ventet i tredje kvartal, og sjeføkonom åpner for at den positive veksten fortsetter i fjerde kvartal.

Publisert 25. nov. 2022 kl. 12.41
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 297 ord
LYSGLIMT: For tysk detaljhandel. Her fra en Aldi-butikk i Berlin. Foto: Bloomberg

Endelige tall fra tyske statistikkmyndigheter viste fredag 0,4 prosent BNP-vekst fra andre til tredje kvartal, noe som var over forventede 0,3 prosent. På årsbasis var veksten 1,3 prosent, mens konsensus ifølge Trading Economics pekte mot 1,2 prosent

Hovedforklaringen bak den positive overraskelsen var privat forbruk, ettersom husholdninger reiste og gikk mer ut i kjølvannet av at nesten alle corona-restriksjoner hadde blitt fjernet.  

– Det er på ingen måte gitt at tredje kvartal markerer slutten på positiv BNP-vekst i denne omgang. Fjerde kvartal kan også bli positivt, sier sjeføkonom Thomas Gitzel i VP Bank til Reuters.

– Et lysglimt av håp

Samtidig slapp IFO-instituttet fredag en undersøkelse som viser avtakende pessimisme blant aktører i detaljhandelen. 71,1 prosent av de spurte i november slet med flaskehalser i forsyningskjedene, ned fra 74,9 prosent i oktober. 

– Black Friday gir et lysglimt av håp i tøffe tider for mange butikker, sier ansvarlig for undersøkelser i IFO, Klaus Wohlrabe, i en pressemelding.

Den bredere IFO-indeksen sluppet torsdag viste også at pessimismen avtar i tysk næringsliv. 

Videre viste en sentiment-undersøkelse fra GfK-instituttet nylig at strømstøtten fra regjeringen hadde stabilisert moralen blant forbrukerne på vei inn i desember, og at frykten for stigende energipriser har avtatt noe.

– Resesjonen på vei

Sjeføkonom Jörg Zeuner i Union Investment presiserer overfor nyhetsbyrået at forbrukerne ennå ikke har sett det verste av energipriser, da disse vil gjenspeiles i neste års strømregninger.

Den tyske regjeringens prognose peker mot 1,4 prosent BNP-vekst i år og 0,4 prosent fall neste år. En talsperson for økonomidepartementet opplyser Reuters om at nåværende indikatorer antyder resesjon i de seks månedene til og med mars.

– Forutsetningene for en mild resesjon er ingen akutt gassmangel, ingen corona-komplikasjoner og at forsyningskjedene gradvis fortsetter å stabilisere seg, fortsetter talspersonen.