<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vi ser et skifte til det verre

Arbeidsmarkedet er fortsatt stramt, men flere bedrifter venter en negativ vekst i sysselsettingen de neste 12 månedene.

    Publisert 28. nov. 2022 kl. 09.22
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 283 ord
    SER ET SKIFTE: Senioranalytiker Sara Midtgaard, Handelsbanken Capital Markets. Foto: Iván Kverme

    Førstkommende fredag legger NAV frem nye ledighetstall, og Handelsbanken Capital Markets ser der for seg  uendret sesongjustert arbeidsledighet fra oktober til november på 1,6 prosent. 

    Dette innebærer en marginal økning i den ujusterte ledigheten til 1,7 prosent

    Senioranalytiker Sara Midtgaard mener NAV-tallene vil være viktige å følge med på inn mot Norges Banks rentemøte i desember.

    – Noe merkelig

    «Dersom vår prognose slår til, vil det bety at arbeidsledigheten er lavere enn det sentralbanken har lagt til grunn, for tredje måned på rad. Det fortsatt svært sterke arbeidsmarkedet kan virke noe merkelig gitt de rekordlave konsumenttillittallene, rask nedgang i reallønningene i tillegg til renten, som øker fra et allerede høyt nivå», skriver hun i mandagens morgenrapport. 

    Analytikeren ser imidlertid noe mer svekkelse på sikt, men venter fortsatt et stramt arbeidsmarked i det kortere bildet.

    «Antall nye stillinger har falt fra toppen, men vi ser også at antall ubesatte stillinger så vidt har falt. Det betyr at det fortsatt er et betydelig gap mellom tilbud og etterspørsel i arbeidsmarkedet. Samtidig ser vi et skifte til det verre i arbeidsmarkedet på sikt: sysselsettingsplanene er markert nedjustert og er nå i negativt territorium», heter det videre.

    – Fortsatt stramt

    Det innebærer ifølge Handelsbanken at flere bedrifter venter en negativ vekst i sysselsettingen de neste 12 månedene. 

    «I tillegg ser vi at produktiviteten er svak og er fortsatt under før-pandeminivå. Det alene kan tyde på svakere etterspørsel etter arbeidskraft fremover. Men slik situasjonen er i dag, er arbeidsmarkedet fortsatt stramt med en arbeidsledighet på fortsatt rekordlave nivåer og lavere enn antatt av Norges Bank», skriver Midtgaard. 

    Handelsbanken venter at Norges Bank hever styringsrenten med nye 25 basispunkter i desember, og ser for seg en rentetopp på 3,25 prosent neste sommer.