<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tror på lavere rentehevingstakt etter Powell-tale

Powell-tale sendte børsene i pluss, men seniorøkonom Kyrre Aamdal tror likevel på en rentehevelse i desember. 

    Publisert 1. des. 2022 kl. 08.15
    Oppdatert 1. des. 2022 klokken 08.17
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 367 ord
    MINDRE TRYKK: Lavere inflasjon gjør at Fed-sjef Jerome Powell vil dempe rentehevelsestakten fremover, tror DNB Markets seniorøkonom Kyrre Aamdal. Foto: Iván Kverme

    Etter at den amerikanske sentralbanken har hevet styringsrenten med 0,75 prosent, såkalt trippeløkning, fire ganger på rad siden i sommer, varsler nå sentralbanksjef Jerome Powell at det ikke er sikkert at det blir en ny trippelheving når sentralbanken har sitt neste rentemøte i desember. 

    – Tidspunktet for å moderere takten på rentehevingen kan komme allerede i desember, sa Powell i en tale han holdt i Washington.

    Ser hevelse i desember

    Dette har gjort at DNB Markets nå forventer en heving på 0,50 prosentpoeng i desember. 

    «Bakgrunnen for å redusere hevingstakten er todelt. For det første har altså Fed hevet rentene markert. Renten virker med et etterslep og effekten av de økningene som har funnet sted har ennå ikke spilt seg ut,» skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets morgenrapport torsdag. 

    SER LAVERE INFLASJON: Fed-sjef Jerome Powell. Foto: Bloomberg

    «For det andre, og viktigst, er det tegn til at inflasjonen er i ferd med å snu. Inflasjonen i oktober var litt lavere enn ventet, men det er særlig en nedgang i prisveksten for varer som peker mot lavere inflasjon fremover,» skriver Aamdal videre.

    Seniorøkonomen forventer at prisveksten i USA vil fortsette å være høy, og til dels stigende for en del tjenester, men disse følger vareprisene med et etterslep, mener han.  

    Inflasjonen vil likevel være såpass høy en stund fremover at det er behov for ytterligere rentehevelser, bare ikke samme tempo som før, tror Aamdal.

    Et annet tema Powell trakk frem i talen sin onsdag var at arbeidsmarkedet viste tegn til å bli mindre stramt, noe som kan tyde på at lønnsveksten kan være i ferd med å avta. Med Fed-sjefen var imidlertid varsom med å slå fast at det var et omslag på gang for disse områdene.

    Børsoppgang

    I etterkant av talen til Powell var det en merkbar lettelse i markenene. Talen bidro til en solid oppgang på de amerikanske børsene. S&P 500 endte dagen opp med 3,1 prosent, Dow Jones klatret 2,2 prosent, mens Nasdaq steg med hele 4,4 prosent.

    Dette gjorde at S&P 500 endte november opp 5,4 prosent, etter en litt svak start på måneden. Til sammenligning har hovedindeksen på Oslo Børs steget 3,9 prosent i november.

    I obligasjonsmarkedene falt 10-års amerikanske statsrente med 20 basispunkter fra topp til bunn i løpet av gårsdagen