<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Et retningsskifte i pengepolitikken

Nordea Markets tolker talen til Fed-sjefen som mer «duete» enn før.

Publisert 3. des. 2022 kl. 09.29
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 308 ord
ALLE ØYNER PÅ FED: Denne uken var det talen til Federal Reserve-sjef Jerome Powell som fikk mest oppmerksomhet. Foto: Valerie Plesch/Bloomberg

Aksje- og obligasjonsmarkedet har lagt bak seg enda en sterk måned, konkluderer Erik Bruce og Joachim Bernhardsen i denne ukens Nordea Markets-rapport.

Denne uken har det vært spesielt mye informasjon å fordøye, med coronarykter i Kina, USA-arbeidstall og Fed-taler.

Den amerikanske sentralbanken (Fed) har trippelhevet styringsrenten fire ganger på rad siden i sommer, men sentralbanksjef Jerome Powell varslet nå at det ikke er sikkert at det blir en ny 0,75 prosentpoeng-heving ved neste rentemøte i desember.

«Særlig Powells tale på onsdag bidro til bred oppgang i aksjer og fall i renter. Aksjemarkedene snudd imidlertid ned etter fredagens sterke arbeidsmarkedsrapport, non-farm payrolls», skriver strategene.

«Fed-pivot»

Sysselsettingen utenfor landbruket i USA økte med 263.000 stillinger i november – langt over de 200.000 som var ventet på forhånd.

Etter Powell-talen la markedene mest vekt på setningen «my colleagues and I do not want to overtighten», altså at Fed ikke vil stramme til for mye – en mer duete uttalelse, mener Nordea.

«Dette bakteppet satte igjen fokus på et såkalt "pivot", et retningsskifte, i pengepolitikken fra Fed, og rentene falt tilbake».

God fart på privat forbruk

Den siste måneden har vi fått flere tall som peker i samme retning, mener Nordea-duoen, som viser til at inflasjonen er i ferd med å avta. Likevel har ikke lønnsveksten avtatt, slik Powell skulle ønsket.

Tallet for privat forbruk vitner også om god fart i økonomien, med en vekst på 0,5 prosent fra september til oktober.

«Det er først når aktiviteten i tjenestesektoren, som i stor grad drives av forbruket, avtar at økonomien bremser skikkelig. Der er vi ikke nå», skriver Bruce og Bernhardsen.

Bruce og Bernhardsen peker også på at kinesiske aksjer har kommet sterkt tilbake. Hang Seng-indeksen hadde i november den sterkeste utviklingen siden oktober 1998.

«Trolig har oppgangen i kinesiske aksjer fått ekstra medvind fra at mye negativitet var priset inn», skriver de.