<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Holder resesjonen på en armlengdes avstand

Etter negative tall i forrige uke for industrien, mener Handelsbanken at man må følge ekstra med på den amerikanske ISM-indeksen for sektorene utenom industrien denne uken. 

    Publisert 5. des. 2022 kl. 08.10
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 283 ord
    FØLGER MEG: Handelsbankens sjeføkonom Marius Gonsholt Hov følge spent på amerikanske makrotall denne uken.  Iván Kverme

    I morgenrapporten mandag skriver Handelsbankens sjeføkonom Marius Gonsholt Hov at de vil følge ekstra godt med på den amerikanske ISM-indeksen for sektorene utenom industrien, samt konsumenttilliten for november. Konsumenttilliten gir en oppdatering et bilde på husholdningenes inflasjonsforventninger.

    Negative vekstsignaler for industrien

    ISM-indeksen har kun vist en en moderat nedgang de seneste månedene, og nivået er fortsatt forenlig med forholdsvis god vekst i amerikansk økonomi, ifølge Hov. Samtidig har PMI-indeksen fortsatt å svekke seg, og ligger nå et godt stykke ned i negativ territorium. 

    «Ut ifra dette er det ventet at også ISM-indeksen har svekket noe mer markert, til 53,3 i november, etter 54,4 i oktober.» skriver Hov. 

    Tallene for ISA-indeksen skal komme senere mandag. 

    Samtidig ble den separate ISM-indeksen for amerikansk industri publisert i forrige uke, og viste til et enda større fall. For første gang siden mai 2020 er nå vekstsignalene for industrien negative.

    «Samlet sett er det dermed utsikter til at den amerikanske økonomien vil slå bremsene mer på, selv om resesjonen fortsatt holdes på en armlengdes avstand,» skriver Hov i morgenrapporten. 

    Tror på fortsatt høy inflasjon

    Når det kommer til konsumenttilliten i USA, som blir utarbeidet av universitet i Michigan, er det ventet at indeksen vil bevege seg sideveis, langs et nesten rekordlavt nivå.

    «På den ene siden går det fortsatt godt i arbeidsmarkedet, men reallønningene er fortsatt under press av den høye inflasjonen,» mener sjeføkonomen. 

    Ifølge Hov er det viktig å følge ekstra nøye på inflasjonsforventningene blant husholdningene. Han mener at det er spesielt de langsiktige forventningene som vektlegges av Fed, og man kunne se en ny oppgang ved forrige rentemøte. 

    «Det verste prispresset kan altså være bak oss, men det er samtidig utsikter til at inflasjonen vil holde seg godt over målet i lang tid fremover,» skriver Hov.