<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Overraskende sterk bedring blant investorene

Vær, gass og konsumprisutvikling letter på den tunge stemningen blant investorene i eurosonen. Men faren for resesjon er ikke over ennå.

Publisert 5. des. 2022 kl. 13.13
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 225 ord
MILD VINTER HITTIL: Her fra Milano, Italia. Foto: Bloomberg

Stemningen blant investorer i eurosonen har tatt seg opp mye raskere enn ventet den seneste måneden.

Investortillitsindeksen til det Frankfurt-baserte Sentix-instituttet viser minus 21,0 poeng for desember, det høyeste nivået siden juni i år.

I november var indeksen på minus 30,9, og i oktober på minus 38,3 – det laveste siden mai 2020.

Instituttet omtaler oppturen som overraskende sterk. Ifølge Reuters var det i forkant ventet en Sentix-indeks på minus 27,6 poeng for desember.

Investorene ser lysere på både de nåværende forhold og fremtiden. Underindeksen for situasjonen nå er opp fra minus 29,5 i november til minus 20,0, mens underindeksen for forventninger er opp fra minus 32,3 til minus 22,0 – det høyeste siden mars i år.

Forbi det verste?

«Investorer sprer håp om at den økonomiske nedgangen har passert det verste, takket være mildt vintervær, nok gass på lager og en mulig topp for inflasjonstallene», heter det fra instituttet.

Det pekes også på mer moderate toner fra USAs sentralbank og at de store protestene i Kina kan føre til endringer i landets strenge coronarestriksjoner.

Sentix og instituttets leder Manfred Hübner understreker likevel samtidig at faren for resesjon på ingen måte er avverget, og at utviklingen den seneste tiden ikke må mistolkes som en generell trendreversering.

Sentix-indeksen for desember var basert på en undersøkelse utført blant 1.268 private og institusjonelle investorer i perioden 1. desember til 3. desember.