<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Storbritannias økonomi vokste mer enn ventet

Storbritannias bruttonasjonalprodukt vokste med 0,5 prosent i oktober, som er den største økningen på nesten ett år for landet.

Publisert 12. des. 2022 kl. 08.30
Oppdatert 12. des. 2022 klokken 08.35
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 249 ord
OPPGANG: Storbritannias økonomi vokste mer enn ventet i oktober, viser nye tall.  Foto: Hollie Adams/Bloomberg

Det er mer enn konsensus på forhånd, som var 0,4 prosent, ifølge Trading Economics.

Det er også en vesentlig oppsving fra september, da økonomien krympet med 0,6 prosent – mye grunnet én ekstra helligdag da dronning Elizabeth ble gravlagt, noe som gikk utover produksjonen.

De siste tre månedene sett under ett gir likevel et fall på 0,3 prosent i BNP.

– Høy inflasjon, forsterket av Putins ulovlige krig, bremser veksten over hele verden, og Det internasjonale pengefondet (IMF) spår at en tredjedel av verdensøkonomien vil være i resesjon i år eller neste år, sier finansminister Jeremy Hunt ifølge The Guardian

Han gjentar budskapet om at Storbritannia har en tøff vei foran seg.

– Planen vår har gjenopprettet økonomisk stabilitet og vil bidra til å redusere inflasjonen neste år, men også legge grunnlaget for langsiktig vekst gjennom fortsatt rekordinvestering i ny infrastruktur, vitenskap og innovasjon, legger Hunt til.

Tjenestesektoren vokste med 0,6 prosent, eller å ha falt 0,8 prosent i september.

– Det største bidraget til veksten kom fra engros- og detaljhandel, reparasjon av motorvogner og motorsykler, som steg med 1,9 prosent i måneden, opplyser landets statistikkmyndigheter.

Det kom også tall for Storbritannias industriproduksjon i oktober, der fasit var en nedgang på 2,4 prosent. Det er mindre enn de minus 2,8 prosent som var ventet på forhånd, samt mindre enn i september, da nedgangen var på 3,1 prosent.

– Hoveddriverne var produksjon av basiske farmasøytiske produkter og farmasøytiske preparater (opp 8,4 prosent) og produksjon av transportutstyr (opp 2,3 prosent), melder statistikkmyndighetene.