<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Børsoppgang, tross skuffende USA-tall

Nye makrotall skaper usikkerhet rundt USAs økonomiske utvikling. De fleste børsindeksene var likevel opp onsdag ettermiddag. Hang Seng toppet avkastningslisten.

  Publisert 16. mars 2022 kl. 16.06
  Oppdatert 16. mars 2022 klokken 16.07
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 294 ord
  MED VOLDSOM REKYL: Hang Seng-indeksen var opp med mer enn 9 prosent onsdag, som følge av oppmuntrende meldinger fra Kinas myndigheter. Foto: Bloomberg

  Ukraina-krigen fortsetter, og samtidig renner det inn nye makrotall og selskapsspesifikke nyheter. Onsdag ble det kjent at USAs sesongjusterte detaljhandel økte med 0,3 prosent i februar. Økonomene hadde ventet en oppgang på 0,4 prosent, og i januar utgjorde veksten 4,9 prosent. Ser vi bort fra sesongjusteringene, har handelen faktisk krympet i to måneder på rad. Utviklingen kan tyde på at dagens skyhøye inflasjon har begynt å svekke etterspørselen i verdens største økonomi.

  I tillegg sank en indeks for optimismen blant USAs boligbyggere til 79 i mars. Forventningene for boligsalget i de neste seks månedene stupte 10 punkter, som følge av dyrere innsatsfaktorer og høyere renter på boliglån.

  Blant enkeltaksjene gjorde Starbucks det særlig bra. Den amerikanske kaffekjeden fikk et kursløft på 8 prosent, i kjølvannet av en melding om at tidligere toppsjef Howard Schultz igjen skal ta over styringen i selskapet. Schultz har tidligere ledet Starbucks i periodene 1986-2000 og 2008-2017.

  I vår del av verden steg BMW-aksjen med 4 prosent, selv om ledelsen advarte at usikkerhet rundt den geopolitiske situasjonen gjør det vanskelig å spå årets bilsalg. Som om ikke det var nok, skaper Ukraina-krigen problemer i forsyningskjeden. Toppsjef Oliver Zipse fortalte imidlertid at forholdene bedrer seg.

  Også E.on advarte at konflikten i Ukraina kan føre til tap. Den tyske energigiganten eier en andel av Nord Stream 1-rørledningen som frakter russisk gass. Dessuten vil utfasingen av atomkraft ramme årets bunnlinje. Aksjekursen var likevel tilnærmet uendret.

  For øvrig steg Hang Seng-indeksen med rekordhøye 9 prosent. Årsaken var en melding om at Kinas myndigheter vil sørge for stabilitet i kapitalmarkedene, støtte noteringer på utenlandske børser, redusere risiko knyttet til entreprenører og så raskt som mulig rydde opp i sine store teknologiselskaper.

  Feststemningen i Asia bidro til at de store børsindeksene i Europa og USA ved firetiden var opp med 1-4 prosent.