<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Inflasjonstall gir børsfall

USAs overraskende høye konsumprisvekst bidro tirsdag til å løfte rentene, styrke dollaren og senke de fleste internasjonale børsindeksene.

Publisert 13. sep. 2022 kl. 16.52
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 282 ord
KJØPEKRAFTEN KUTTES: I august var amerikanske matvarer 11,4 prosent dyrere enn ett år tidligere. Foto: Bloomberg

Økonomene hadde ventet en årlig konsumprisvekst på 8,1 prosent i august, tilsvarende et fall på 0,4 prosentpoeng fra juli. Statistikken fra USA viste imidlertid 8,3 prosent. Ekskludert matvarer og energi steg prisene i verdens største økonomi med 0,6 prosent, dobbelt så mye som ventet, på en måned.

Den skuffende statistikken øker sjansene for at landets sentralbank strammer inn mer enn tidligere antatt, så de fleste internasjonale børsindeksene falt umiddelbart. Ved firetiden var Europas Stoxx 600 rundt 1 prosent lavere, mens amerikanske S&P 500 hadde tapt mer enn 2 prosent. Nasdaq 100-indeksen, som i større grad omfatter vekstaksjer, ble enda hardere rammet.

I tillegg styrket dollaren seg med 1 prosent mot euro, og renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner bykset med 0,08 prosentpoeng, til 3,44 prosent. Også råvarer med et syklisk etterspørselsmønster, som kobber, ble billigere.

En del enkeltaksjer ble mer påvirker at selskapsspesifikke nyheter. Den amerikanske programvaregiganten Oracle meldte etter børsslutt mandag at inntektene i det seneste regnskapskvartalet ble som ventet, mens inntjeningen og «guidingen» for den inneværende perioden skuffet. Ved firetiden tirsdag var aksjekursen likeve lopp med nesten 1 prosent.

Japanske Nintendo gjorde det bedre, med et kursløft på godt over 5 prosent. Selskapet lanserte 9. september et nytt spill, Splatoon 3, og omsetningen i Japan er allerede rekordhøye 3,45 millioner.

For øvrig publiserte en ungarsk tenketank nylig en prognose for Gazprom. Den russiske gassleverandøren ventes i år å oppnå en snittpris på 1.000 dollar per kubikkmeter gass, rundt tre ganger fjorårets nivå. Økningen innebærer at selskapets topplinje trolig vil bedre seg med 85 prosent, tross langt lavere eksportvolumer. Gazprom-kursen har steget med 40 prosent på en måned i Moskva. I utlandet ble handel med aksjen imidlertid stanset 3. mars, kort tid etter Russlands invasjon av Ukraina.