<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Inflasjonsbildet blir mer nyansert

Etter tirsdagens inflasjonssjokk kom det onsdag oppløftende prisstatistikk fra både Storbritannia og USA. Også Starbucks og Inditex var i nyhetene.

Publisert 14. sep. 2022 kl. 16.02
Oppdatert 14. sep. 2022 klokken 16.13
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 304 ord
OVERRASKET POSITIVT: Inditex har hittil i år opplevd kraftig kostnadsinflasjon, men i andre kvartal ble både topp- og bunnlinjen bedre enn ventet. Foto: Bloomberg

Tirsdag sendte overraskende høye inflasjonstall de amerikanske børsindeksene hodestups, og onsdag fortsatte strømmen av makronyheter. For det første sank konsumprisveksten i Storbritannia til 9,9 prosent i august, fra 10,1 i juli. Økonomene hadde ventet en økning til 10,2 prosent.

En annen rapport viste at USAs grossistpriser falt med 0,1 prosent fra juli til august. Dessuten var den årlige økningen på 8,7 prosent 0,1 prosentpoeng lavere enn konsensusestimatet.

Det samlede inntrykket er at inflasjonen avtar, men fremdeles er langt høyere enn sentralbankene skulle ønske. Dermed er det også duket for pengepolitiske innstramninger som for bare noen uker siden ville ha vært regnet som usannsynlige. Det amerikanske terminkontraktmarkedet priser nå inn en 30 prosent sjanse for at Fed funds-renten jekkes opp med et helt prosentpoeng, mens sjansen for en heving på 0,75 prosentpoeng er 70 prosent.

Til tross for tirsdagens brutale børsfall er det imidlertid lite som tyder på noen panikk i aksjemarkedet. CNNs «fear and greed»-indeks lå onsdag ettermiddag på 40 og signaliserer dermed en viss grad av «frykt», men langt ifra noen ekstrem pessimisme.

Starbucks er utrolig nok blitt mer optimistisk. Den amerikanske kaffekjeden oppjusterte tirsdag sin vekstprognose for de neste tre årene fra 10-12 prosent til 15-20 prosent per år, mens salget per restaurant ventes å øke med 7-9 prosent årlig. Den forrige prognosen for inntektsveksten var på 4-5 prosent. Aksjen fikk et kursløft på mer enn 4 prosent.

Også JPMorgan, Citigroup og Bank of America diskuterte sine utsikter. De tre finansgigantene spår nå at corporate- og meglerinntektene i tredje kvartal blir rundt 50 prosent lavere enn i samme periode i fjor. Årsaken er at årets børsfall har redusert antallet oppkjøp og emisjoner.

I vår del av verden meldte Inditex, den spanske motegiganten som blant annet eier Zara-butikkene, at både topp- og bunnlinjen i andre kvartal ble bedre enn ventet. Aksjekursen var ved firetiden onsdag opp med 3 prosent.