<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dystre spådommer senker børsene

FedEx-toppen Raj Subramaniam bidro til at børsfallene fortsatte fredag. Han advarer om at vi går inn i en global lavkonjunktur.

  Publisert 16. sep. 2022 kl. 16.05
  Oppdatert 16. sep. 2022 klokken 18.54
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 236 ord
  EN LEDENDE INDIKATOR: FedEx, verdens største flyfraktselskap, melder at utsiktene for resten av året er elendige. Foto: Bloomberg

  FedEx-kursen var ved firetiden fredag ned med svimlende 23 prosent. Kvelden før hadde den amerikanske transportgiganten trukket tilbake sin guiding for hele regnskapsåret og advart at fraktvolumene er på vei ned. I tillegg skuffet både topp- og bunnlinjen i konsernets seneste kvartal.

  Noen timer senere, i et intervju med CNBC, ble toppsjef Raj Subramaniam spurt om vi er på vei inn i en global resesjon. Han svarte at dette trolig er tilfellet og at selskapets egne tall ikke lover godt for verdensøkonomiens utvikling. Markedet tok uttalelsene svært alvorlig, ettersom FedEx blant annet er lederen innenfor global flyfrakt. Subramaniam påpekte selv at FedEx-resultatene reflekterer hvordan det går med hele næringslivet.

  Dermed bar det utforbakke på de internasjonale børsene. Fredag ettermiddag var Europas Stoxx 600-indeks 1,4 prosent lavere, mens S&P 500 og Nasdaq tapte henholdsvis 1,6 og 2,0 prosent. Og obligasjonsmarkedet var så absolutt ingen trygg havn. De tiårige rentene var betydelig høyere i både USA og Europa. Selv prisen på gull, som til tider stiger mye i krisetider, svekket seg med et halvt prosent.

  For øvrig advarte også Verdensbanken i denne uken at utsiktene for verdensøkonomien er heller dystre. Organisasjonen venter en resesjon neste år og la til at sentralbankenes rentehevinger kanskje ikke vil få bukt med dagens høye inflasjon. 

  I tillegg publiserte det lokale Fed-kontoret i Atlanta en revidert prognose for USAs BNP-vekst i tredje kvartal. Estimatet ble senket med 2,1 prosentpoeng, til bare 0,5 prosent.