<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Ford og Fed i fokus

Et resultatvarsel senket Ford aksjekurs med 10 prosent tirsdag ettermiddag. Investorene var imidlertid mest fokusert på onsdagens rentebeslutning i USA.

Publisert 20. sep. 2022 kl. 16.11
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 307 ord
DYR HEST: Ford sliter med både høyere produksjonskostnader og komponentmangel. Denne firehjulstrekkerutgaven av Ford Mustang vakte imidlertid oppsikt på vårens bilmesse i New York. Foto: Bloomberg

Ford-aksjonærene gikk på en skikkelig smell tirsdag, da bilprodusentens aksjekurs stupte 10 prosent. Dagen før hadde selskapet meldt at resultatet i tredje kvartal vil svekkes av en ekstrakostnad på 1 milliard dollar knyttet til inflasjon og problemer i forsyningskjeden. Blant annet har komponentmangel ført til at 40.000-45.000 biler ikke er blitt levert til forhandlerne. Ford opprettholdt imidlertid sin guiding for hele året, ettersom kjøretøyene ventes å bli klare nærmere nyttår.

I Europa fortalte områdets største reisebyrå, Tui, at utsiktene for resten av året er strålende. Ledelsen opprettholdt sin prognose om et «betydelig positivt underliggende driftsresultat» for hele regnskapsåret. I tillegg var sommerens omsetning som ventet. Tuis aksjekurs falt likevel med rundt 2 prosent.

For Kingfisher, som eier Storbritannias største byggevarekjeder, ble nedturen på 3 prosent. Overskuddet ble nær halvert fra første halvår 2021, mens salget krympet med 4 prosent. Ledelsen skyldte på at folk er mindre interessert i å pusse opp enn under pandemien. Selskapet selger imidlertid uvanlig mye isolasjonsmaterialer som følge av dagens høye elektrisitetspriser.

På makrofronten ble det kjent at Tysklands grossistpriser har økt med utrolige 45,8 prosent på ett år, hovedsakelig grunnet dyrere energi. 37,9 prosent var ventet. Fra juli til august økte produsentprisindeksen med 7,9 prosent, hele 6,3 prosent mer enn konsensusestimatet. Selv ekskludert energikategorien utgjorde den årlige og månedlige veksten henholdsvis 13 og 0,4 prosent.

For øvrig var investorene mest fokusert på Fed-møtet som startet tirsdag. Onsdag får vi vite hvor mye USAs styringsrente heves, og dersom fasiten er et helt prosentpoeng ligger kraftige børsfall i kortene. I terminkontraktmarkedet regnes en økning på 0,75 prosentpoeng som det klart mest sannsynlige utfallet.

Sveriges Riksbank bruker hardere lut for å få bukt med inflasjonen. Tirsdag jekket sentralbanken opp sin styringsrente fra 0,75 til 1,75 prosent. Riksbanken påpekte at konsumprisveksten er for høy og at dette både reduserer husholdningenes kjøpekraft og gjør det vanskelig for folk og bedrifter å planlegge.