<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skattesjokk i 2023

Skattetrykket gikk markant opp for mange i 2022. Neste år blir enda verre. Har du inntekt, formue, egen bolig eller hytte er det bare å knuse sparegrisen.

    Publisert 23. sep. 2022 kl. 18.07
    Oppdatert 27. sep. 2022 klokken 10.23
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 647 ord
    ØKER SKATTETRYKKET: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Foto: NTB

    Torsdag 6. oktober legger Støre-regjeringen frem statsbudsjettet. Sjelden har en regjering brukt så mye tid på å forberede velgerne på dårlige nyheter, skuffelser og brudd på valgløfter. Senest forrige søndag varslet Regjeringen om et inndekningsbehov på «flere titalls milliarder kroner». Nedenfor følger noen av de skatte- og avgiftsendringene vi forventer.

    BAHR-advokat Simen S. Søgård BAHR

    Økt inntekts- og selskapsskatt

    Regjeringspartiene lovet i Hurdalsplattformen en «rettferdig skatte- og avgiftspolitikk», herunder at det samlede skattenivået på lønn skulle holdes uendret. Derimot skal fordelingen av skattebyrden endres ved at de som tjener over 750.000 kroner skal betale en enda større andel. Mye ble gjort allerede i fjor, men trolig vil den maksimale skattesatsen på lønn økes ytterligere og nærme seg den symbolske grensen på 50 prosent.

    Hedgefondforvalter: – Ingenting er trygt
    Det sier hedgefondforvalter Dan Niles. – Vi er opp for i år, men det er ikke på grunn av longposisjonene våre. Det er på grunn av shortene, sier Niles. Av aksjetips har nå chipprodusent Nvidia gjort comeback. JPMorgan har kursmål på 220 dollar, mens Citi har satt kursmålet til nesten 250 dollar. Det gir en dobling fra dagens kurs.
    Partner Joachim M. Bjerke i BAHR BAHR

    Hurdalsplattformen lover en «forutsigbar og ansvarlig skattepolitikk overfor næringslivet», herunder at selskapsskatten skal ligge fast på 22 prosent i hele stortingsperioden. Vi frykter at dette løftet ikke er mye verdt i dagens situasjon, og utelukker ikke at selskapsskatten økes til 23 prosent, enten i budsjettet eller etter forhandlingene med SV. Ett prosentpoeng økt selskapsskatt er omtrent det som skal til for å finansiere strømpakken for næringslivet.

    Et annet grep Regjeringen kan ta, er å stramme inn på fradragsreglene for næringslivet, for eksempel ved en ytterligere skjerping av rentebegrensningsregelen.

    Kanskje blir det også noen næringer som må bidra litt ekstra til Regjeringens inndekningsdugnad. Enkelte har nevnt vindkraft og fiskeoppdrett som mulige kandidater for grunnrenteskatt. Blir det ikke grunnrenteskatt, kan man i hvert fall forvente økte produksjonsavgifter for begge næringene.

    Økt utbytteskatt og formuesskatt

    Utbytteskatten økte kraftig i år, men vi frykter den vil øke ytterligere. Hvis selskapsskatten økes fra 22 til 23 prosent, går skatten på utbytte automatisk opp fra 35,2 til 36,8 prosent. Vi tror imidlertid Regjeringen vil øke utbytteskatten ytterligere, og antar den kan gå opp mot 40 prosent. Samlet skatt på utbytte (inklusive selskapsskatt) blir i så fall opp mot 55 prosent.

    Hurdalsplattformen lovet økt formuesskatt. Det løftet ble innfridd i fjor, ved en tilnærmet dobling av den effektive skattesatsen på aksjer. Vi tror det blir nye økninger i 2023. Verdsettelsesrabatten for aksjer og eiendom går garantert ned til 20 prosent (eller lavere). I tillegg går skattesatsene opp – skal vi tippe at den ordinære satsen går opp til 1,0 prosent og at toppsatsen på formue over 20 millioner øker til 1,25 prosent? Til gjengjeld økes bunnbeløpet noe, slik at det ikke blir så mange flere som må betale formuesskatt.

    Det er tross alt lettere å få bred oppslutning om formuesskatten så lenge det ikke er for mange som rammes av den.

    Økt skatt på hytter og hus

    Pandemien skapte hyttefeber, men hytteeierne sliter nå med økte strømregninger og manglende strømstøtte. Regjeringen gjør trolig hyttekosen enda litt dyrere ved å øke skatteverdiene på fritidsboliger – kanskje blir det en økning på 25 prosent i 2023 også?

    Primærboliger har i utgangspunktet en verdsettelsesrabatt på 75 prosent av beregnet markedsverdi. Fra og med 2022 ble verdsettelsesrabatten for den delen av beregnet verdi som overstiger 10 millioner redusert til 50 prosent. Vi utelukker ikke at Regjeringen reduserer rabatten ytterligere slik at den i 2023 blir 20 prosent (og dermed den samme som for aksjer).

    Økte avgifter

    Elbiler mister sitt fritak fra merverdiavgift fra nyttår. Det medfører nok at avgiften på fossilbiler vil øke. Det store spørsmålet er om det gjøres andre større avgiftsgrep. Her er det mange muligheter.

    I Hurdalsplattformen loves det imidlertid at Regjeringen vil redusere avgifter som rammer folk flest. Nå er «folk flest» et relativt begrep, men det er vanskelig å endre de generelle avgiftssatsene uten at det rammer folk flest. Skulle man gjort noe, så måtte det kanskje ha vært å øke den lave satsen på 12 prosent som gjelder for kultur og transport opp til for eksempel 15 prosent. Alternativt er det kanskje noen av dagens fritak eller unntak som ryker?

    Det er bare å stålsette seg. Regjeringen vil trolig foreslå betydelige skatteskjerpelser som vil ramme mange. Deretter skal det forhandles med SV.