<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Goldman og HSBC er blitt «bear»s

Pessimistiske uttalelser fra Goldman Sachs og HSBC bidro til børsfall fredag. I et resesjonsscenario faller S&P 500-indeksen ytterligere 15 prosent.

  Publisert 23. sep. 2022 kl. 15.37
  Oppdatert 23. sep. 2022 klokken 15.38
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 274 ord
  FRA GOLDMANS HOVEDKONTOR: Goldman Sachs har i den seneste uken senket sine estimater for både USAs BNP-vekst og S&P 500-indeksens utvikling. Foto: Bloomberg

  Goldman Sachs regnes som den mest anerkjente av de store amerikanske bankene, så når dens guruer kommer med konkrete spådommer om børsutviklingen lytter investorene. Humøret i markedet ble følgelig ytterligere svekket etter at Goldman senket sitt estimat for S&P 500-indeksens nivå ved utgangen av året fra 4300 til 3600. Dette innebærer et fall på mer enn 3 prosent fra i dag.

  Nedjusteringen skyldes at den forespeilte rentebanen i verdens største økonomi er langt høyere enn tidligere. Og prognosen på 3600 er faktisk ganske optimistisk. Dersom USA får en «hard landing», en kraftig økonomisk nedtur, ligger S&P 500 an til å stupe til 3400 på tre måneder og 3150 på seks måneder, ifølge Goldman.

  Ha i bakhodet at landets BNP-vekst allerede har krympet i to kvartaler på rad. Atlanta Fed venter en økning på skarve 0,3 prosent i den inneværende perioden, men også dette estimatet kan raskt falle til under null. Her er Goldman imidlertid mer optimistisk, med vekstanslag på 1,1 og 1,0 prosent for henholdsvis tredje og fjerde kvartal.

  En annen institusjon, S&P Global, advarte fredag at eurosonen er på vei inn i en resesjon. Dens månedlige PMI-måling falt i september til 48,2, fra 48,9 i august. Alle tall under 50 innebærer fallende aktivitet. Hovedproblemet er at redusert tilgang på energi i kjølvannet av Europas sanksjoner mot Russland svekker industrisektoren, ifølge S&P Global. Av samme årsak anbefaler HSBC nå at investorene styrer unna europeiske aksjer. Områdets industri fortjener dagens tilsynelatende lave prising, ifølge gigantbanken.

  For øvrig gjorde europeiske olje- og gassaksjer det særlig elendig i fredagens børshandel, idet Brentprisen dalte til bare 87 dollar fatet. For eksempel falt franske Total, italienske Eni og britiske Shell med 3,5-4,5 prosent.