<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Børsrekyl i USA

Makrotall og Fed-prat bidro til at S&P 500-indeksen tirsdag ettermiddag var opp med 1 prosent fra årets hittil laveste sluttnotering.

    Publisert 27. sep. 2022 kl. 16.49
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 310 ord
    BEKYMRET: Lederen for Federal Reserve Bank of Chicago, Charles Evans, frykter at de pengepolitiske innstramningene er for kraftige og for raske. Foto: Bloomberg

    Tirsdag påvirket ny statistikk børsutviklingen i USA. Det ble kjent at amerikanske ordrer for varige goder fra juli til august sank med 0,2 prosent, 0,1 prosentpoeng mindre enn ventet. Den årlige veksten var solide 11,2 prosent, og ekskludert salg av transportutstyr utgjorde den månedlige økningen 0,2 prosent. Merk at denne målingen ser på nominelle beløp og ikke inflasjonsjusterte tall. Den trekkes følgelig opp av stigende priser.

    En annen rapport viste at USAs årlige boligprisvekst i juli sank raskere enn noen gang tidligere i statistikkens historie. S&P Case Shillers indeks for 20 store byer var opp med 16,1 prosent, mot 18,7 prosent i den foregående måneden. Den nasjonale eiendomsmeglerforeningen meldte samtidig at de amerikanske boligprisene falt tre ganger så mye som vanlig fra juni til juli. Årsaken er langt dyrere boliglån. Et typisk 30-årig fastrentelån koster nå 6,6 prosent.

    Traderne følger dessuten med på hva Fed signaliserer om sin pengepolitikk. I så måte var uttalelser fra lederen for det lokale sentralbankkontoret i Chicago, Charles Evans, beroligende. Han fortalte i et intervju med CNBC at han frykter at det strammes inn for mye og for raskt. Evans var dessuten optimistisk når det gjaldt USAs muligheter til å unngå en resesjon.

    I Storbritannia sliter sentralbanken med å stabilisere pundkursen, som stupte etter at den nye britiske regjeringen la frem en storstilt «pakke» med stimulans og støtteordninger. Markedet lurte på hvem som skulle finansiere gildet og dumpet pund i stor skala. Tirsdag ettermiddag var den britiske valutaen imidlertid opp med 0,5 prosent mot både euro og amerikanske dollar.

    Også de internasjonale børsene var generelt opp. Både Dow Jones- og S&P 500-indeksen falt mandag til sine laveste sluttnoteringer på mer enn to år, mens ved firetiden tirsdag var de henholdsvis 0,4 og 0,6 prosent høyere.

    For øvrig nedjusterte Verdensbanken sitt anslag for årets BNP-vekst i Øst-Asia og Stillehavsområdet fra 5,0 til 3,2 prosent. Hovedårsaken er en svakere utvikling i Kina.