<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mindre «haukete» pengepolitikk løfter børsene

Bank of Englands nye obligasjonskjøp bidro onsdag til å senke lange renter og løfte de amerikanske børsene. Apple-kursen falt derimot.

    Publisert 28. sep. 2022 kl. 17.19
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 267 ord
    MED HELOMVENDING: I stedet for å redusere sentralbankens obligasjonsbeholdning skal Bank of England kjøpe enda mer. Foto: Bloomberg

    Kombinasjonen av stimulativ finanspolitikk og restriktiv pengepolitikk er sjelden god, hverken for husholdningene eller investorene. Dette har vi sett i Storbritannia, der pundet stupte i kjølvannet av den nye regjeringens storstilte stimulans- og støttegrep. Samtidig kollapset obligasjonsmarkedet, og renten på 30-årige britiske statsobligasjoner steg til mer enn 5 prosent.

    Onsdag kom Bank of England til «unnsetning» med en ny runde med obligasjonskjøp. Selvsagt er den kvantiative lettelsen bare «midlertidig og målrettet». Sentralbanken forklarte grepet med at Storbritannias finansielle stabilitet var truet.

    I markedet ble dette tolket som et tegn på at også pengepolitikken blir mer ekspansiv, og ved firetiden onsdag var pundet ned med 0,8 prosent mot euro. Samtidig sank renten på tiårige britiske statsobligasjoner med hele 0,48 prosentpoeng, og Londons Ftse 100-indeks svekket seg med 0,4 prosent. Også de lange amerikanske og tyske rentene falt betydelig, noe som kan tyde på at investorene ser økt sannsynlighet for at sentralbankene i flere land vil bli mer forsiktige med sine innstramninger. Av samme grunn bykset de fleste amerikanske børsindeksene samt prisen på sykliske råvarer som olje og kobber.

    Apple var imidlertid blant børstaperne, etter at Bloomberg meldte at IT-giganten har skrinlagt planer om å øke sin iPhone-produksjon. Årsaken er uventet lav etterspørsel.

    Biogen befant seg i motsatt ende av avkastningsspekteret, med en kursoppgang på mer enn 39 prosent. Biotekkonsernet opplyste at et nytt legemiddel for behandling av Alzheimers ga svært gode resultater i utprøvingsfasen. Medikamentet er utviklet i samarbeid med japanske Eisai.

    Uber-rivalen Lyft fortalte på sin side at det ikke skal hyres inn flere ansatte før tidligst neste år. Planen er å redusere kostnadene. Aksjekursen var onsdag ettermiddag opp med 2 prosent.