<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Mot ny finanskrise i Europa?

Kursfall og rekorddyr kredittforsikring i Europas banksektor skremmer investorene. Prisingen signaliserer store tap og økt fare for mislighold.

Publisert 3. okt. 2022 kl. 18.00
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 304 ord
PILENE PEKER NEDOVER: Credit Suisses aksjekurs har stupt 58 prosent siden nyttår. Foto: Bloomberg

Credit Suisses aksjekurs var ved firetiden mandag ned med 5 prosent, til det laveste nivået i bankens 166-årige historie. Samtidig kostet forsikring mot mislighold av Credit Suisses gjeld opptil 2,8 prosent av pålydende per år, en ny rekord. Markedet priset inn en 23 prosent sjanse for at konsernet i løpet av de neste fem årene ikke klarer å betjene sine lån. Nedturen kom til tross for at toppsjefen i helgen forsøkte å berolige traderne, kundene og aksjonærene.

Også Credit Suisses pris/bok-multippel er interessant. Den er nå under 0,2, noe som signaliserer forventninger om store tap, for eksempel på posisjoner i finansmarkedet eller utlån.

Også andre europeiske banker gjorde det dårlig mandag. For eksempel sank Deutsche Bank med mer enn 2 prosent. Også her er børsverdien rundt 80 prosent lavere enn bokført egenkapital ved utgangen av juni.

Også i høyrentemarkedet ser vi forventninger om langt verre mislighold enn det som har vært normalen siden den globale finanskrisen i 2008-2009. Rentepåslaget i eurosonen ligger på 6,1 prosentpoeng i snitt, mot bare 3,3 prosentpoeng i begynnelsen av året. I USA har nivået økt fra 3,1 til 5,5 prosentpoeng.

I industrisektoren var Tesla i nyhetene. Elbilprodusenten meldte over helgen at det i tredje kvartal ble levert 343.830 elbiler, mer enn noen gang tidligere. Analytikerne hadde imidlertid ventet et tall rundt 357.000, og ved firetiden mandag var Tesla-kursen ned med hele 7 prosent.

Enkelte selskaper fikk imidlertid en hyggelig kursoppgang. MBB, en av produsentene av jagerflyet Tornado, var opp med 2 prosent etter at Tyskland godkjente salg av våpen til Saudi-Arabia. 

Styresmaktene i Berlin innførte i 2018 et forbud mot eksport av militært utstyr til ekstremistregimet, som følge av sistnevntes brutale krig mot Jemen. Forbudet ble håndhevet etter at Saudi-Arabias myndigheter i oktober 2018 på bestialsk vis myrdet kritikeren og journalisten Jamal Khashoggi. I tillegg til Tornardo-flyet, skal monarkiet i Riyadh få tilgang til Eurofighter-modellen.