<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Meglerkunder orker ikke mer

Etter to dager med oppgang fortsatte børsfallene onsdag. Tall fra to nordiske nettmeglere viser at privatinvestorene begynner å gå lei.

Publisert 5. okt. 2022 kl. 16.44
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 327 ord
DER FORDUFTET BONUSEN: Selv profesjonelle tradere sliter med å holde hodet kaldt i dagens svært volatile finansmarked. Foto: Bloomberg

Nordnet og Avanza var blant onsdagens største internasjonale børstapere. De svenske nettmeglerne fikk kursfall på henholdsvis 10 og 9 prosent etter å ha lagt frem sin statistikk for september.

 Begge hadde flere kunder enn i den foregående måneden, men antallet handler sank kraftig. I Danmark og Norge gjennomførte Nordnet-kundene henholdsvis 20 og 14 prosent færre transaksjoner enn i august, mens aktiviteten i Finland og Sverige endret seg lite. Antallet handler via Avanzas meglerplattform krympet på sin side med 9 prosent.

Samtidig varierer CNNs «fear and greed»-indeks for tiden mellom «ekstrem frykt» og «frykt». De seneste ukenes urovekkende børsfall og uvanlig store svingninger i markedet legger ikke bare en demper på humøret, men reduserer også folks vilje til å handle med verdipapirer og risikere sine sparepenger. Det hjelper ikke at volatiliteten har vært skyhøy også i valuta- og obligasjonsmarkedet. På toppen av dette bidrar redusert kjøpekraft til å svekke viljen og evnen til å investere.

I tillegg skremmer en del makroøkonomiske tall investorene. Onsdag ble det kjent at en indeks for aktiviteten i eurosonens næringsliv falt fra 48,9 i august til 48,1 i september. Alle målinger under 50 signaliserer svekkelse. Nedturen i områdets fabrikker var den krafigste siden juni 2020, da coronaviruset herjet som verst. PMI-rapporten påpekte at europeiske bedriftene sliter med både høyere energipriser og fallende etterspørsel.

Sysselsettingen regnes som en etterslepende indikator. Den beveger seg med andre ord etter at BNP-veksten gjør det, hovedsakelig fordi næringslivet helst vil se en solid opp- eller nedadgående trend før de øker eller reduserer bemanningen. Økonomene merket seg likevel at ADPs seneste rapport onsdag viste en sysselsettingsvekst på 208.000 i USA i september. På forhånd var en økning på rundt 200.000 ventet. 

I markedet avhenger tolkningen av slike tall gjerne av stemningen blant traderne. Dersom frykt og pessimisme råder, anses overraskende sterke jobbtall som et tegn på at sentralbanken vil stramme inn mer enn antatt. Dersom det derimot er mye håp og optimisme, ser investorene på fordelene av at folk fortsatt har arbeid og inntekt.