<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bakrus for ølprodusent

Heineken var blant onsdagens europeiske børstapere, mens Microsoft og Alphabet fikkkraftige kursfall i USA.

Publisert 26. okt. 2022
Oppdatert 26. okt. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 294 ord
ØLSALGET SKUFFER: Heineken leverte 9 prosent mer øl i tredje kvartal, men analytikerne hadde ventet en økning på 12 prosent. Foto: Bloomberg

Heineken-kursen stupte 7 prosent onsdag, etter at bryggerigiganten la frem tall for tredje kvartal. Salgsvolumet økte med 8,9 prosent fra samme periode i fjor, men analytikerne hadde sett for seg en vekst på hele 12 prosent. Særlig skuffet omsetningen i Europa, og ledelsen advarte at råmaterialkostnadene er på vei opp.

I finanssektoren var Standard Chartered ned med 6 prosent. Paradoksalt leverte Storbritannias femte største bank overraskende sterke topp- og bunnlinjetall, i tillegg til å oppjustere sin prognose for hele året. Et negativt punkt var tapsavsetningene, som ble doblet fra nivået et år tidligere. I tillegg er Standard Chartered hovedsakelig fokusert på asiatiske vekstmarkeder, og aksjen rammes følgelig av frykt knyttet til Kinas økonomiske og politiske utvikling.

Onsdag ble det også kjent at Barclays, den nest største britiske banken, tjente mer enn ventet i tredje kvartal tross skuffende inntekter. Dagen før meldte markedslederen HSBC at hverken lønnsomheten og inntektene innfridde analytikernes forventninger.

I USA kom reaksjonen på Alphabets relativt svake kvartalsrapport som ble offentliggjort tirsdag etter børsslutt. Aksjekursen var ved firetiden ned med mer enn 7 prosent. Reklameinntektene fra YouTube ga særlig grunn til bekymring, og bidro til at også andre reklamebaserte selskaper, som Meta Platforms, fikk en solid nedtur.

I Microsofts tilfelle var det den skybaserte virksomheten som ikke gjorde det fullt så bra som meglerhusene hadde spådd. Verdens tredje mest verdifulle selskap var onsdag ettermiddag nesten 8 prosent mindre verdt.

For øvrig var kryptovalutaene et lyspunkt. Bitcoinkursen har igjen karret seg over 20.000 dollar, etter å ha ligget under dette nivået i nesten seks uker. Styrken i kryptomarkedet har bidratt til å løfte relaterte aksjer, som Coinbase og RobinHood. De to har i de seneste fem handelsdagene fått kursløft på henholdsvis 21 og 12 prosent. Utrolig nok er bitcoinkursen fremdeles bare 6 prosent over intradagtoppen fra desember 2017.