<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mer uro i finanssektoren

Storbritannias tre største banker fikk kraftige kursfall fredag. Også Volkswagen-aksjen sank, mens energigigantene Exxon og Chevron overrasket positivt.

Publisert 28. okt. 2022 kl. 16.01
Oppdatert 28. okt. 2022 klokken 16.06
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 325 ord
MED DYSTRE UTSIKTER: Storbritannias tredje største bank, Natwest, øker tapsavsetningene i påvente av verre økonomiske forhold. Foto: Bloomberg

Natwest var blant Europas største børstapere fredag, med et kursfall på nesten 9 prosent. Storbritannias tredje største bank bommet på analytikernes snittestimat som følge av uventet store tapsavsetninger i tredje kvartal. I tillegg advarte toppsjef Alison Rose at de økonomiske utsiktene er blitt langt verre, og prognosen for neste års driftsutgifter ble jekket opp. Natwests største og nest største rivaler, Lloyds Banking Group og Barclays, ble dratt med i dragsuget og ble 2-3 prosent mindre verdt på London-børsen.

I Frankfurt sank Volkswagens aksjekurs med godt over 3 prosent. Bilprodusenten fortalte at problemer i forsyningskjeden er «den nye normalen», og nedjusterte antallet estimerte leveranser ut året. Driftsresultatet ble på 4,27 milliarder euro, 440 millioner mindre enn ventet, men 1,67 milliarder mer enn i fjorårets tredje kvartal. Resultatet etter skatt ble for øvrig svekket av 1,6 milliarder i ekstraordinære utgifter knyttet til børsnoteringen av Porsche og stenging av den russiske virksomheten.

STMicroelectronics overrasket positivt på både topp- og bunnlinjen, og inntjeningen per aksje mer enn doblet seg fra tredje kvartal 2021. Brikkeprodusentens aksjekurs stupte likevel 5 prosent. Problemet var «guidingen» for fjerde kvartal, som var betydelig verre enn ventet. Hittil i år har aksjonærene tapt mer enn 30 prosent.

I USA er det teknologisektoren som virkelig ødelegger investorenes avkastning. Fem av de største selskapene i sektoren – Meta, Apple, Alphabet, Microsoft og Amazon –la frem tall i denne uken, og reaksjonen i finansmarkedet var langt ifra hyggelig. Ser vi på den seneste ukens kursutvikling er Meta og Amazon ned med henholdsvis 21 og 18 prosent, mens Alphabet og Microsoft har falt 6-8 prosent. Apple er et relativt lyspunkt, til tross for sitt uventet svake iPhone-salg i tredje kvartal. Aksjen er opp med 3 prosent på en uke.

Oljeaksjer er mer i vinden, og Exxon-kursen var fredag ettermiddag opp med nesten 3 prosent, til det høyeste nivået i selskapets 152-årige historie. Også nettoresultatet var rekordhøyt og dessuten 17 prosent bedre enn ventet. Også Chevron la frem tall og slo analytikernes inntekts- og inntjeningsestimater.