<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Produsentpriser og Walmart løfter humøret

Tegn på at inflasjonstoppen er passert og knalltall fra Walmart bidro til at USA-børsene var 1-3 prosent høyere tirsdag ettermiddag.

Publisert 15. nov. 2022 kl. 15.57
Oppdatert 15. nov. 2022 klokken 16.12
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 293 ord
AKSJEKURSEN STIGER: Robust etterspørsel etter dagligvarer bidro til at Walmarts topp- og bunnlinje i tredje kvartal overrasket positivt. Foto: Bloomberg

I forrige uke overrasket USAs konsumprisvekst på nedsiden, og tirsdag ble det kjent at landets produsentprisindeks bare steg med 0,2 prosent fra september til oktober. Økonomenes snittestimat lå på 0,4 prosent, og ingen av dem hadde spådd en halvparten så stor økning. Ekskludert matvarer og energi var prisindeksen fullstendig uendret, mens en oppgang på 0,3 prosent var ventet. Som om ikke det var nok var den årlige PPI-endringen på 8,0 prosent den laveste siden juli i fjor.

Produsentprisene beveger seg typisk i forkant av prisene i butikken, så tirsdagens rapport fra BLS ga umiddelbart håp om at inflasjonstoppen i USA er passert – noe som i sin tur gjør det mer sannsynlig at Fed vil bremse sin innstramningstakt. Dette bidro til at de amerikanske børsindeksene ved firetiden var opp med 1-2 prosent.

Også Walmarts regnskap for tredje kvartal bidro til at investorene var i godt humør. Verdens største butikkjede leverte langt bedre topp- og bunnlinjetall enn ventet, og dessuten ble «guidingen» for årets omsetning og inntjening jekket opp. Ledelsen forklarte at etterspørselen etter dagligvarer fortsatt er sterk, samtidig som prisavslag på en del andre produkter trekker til seg kunder som forsøker å senke levekostnadene i en periode med redusert kjøpekraft. Walmart-aksjen var tirsdag ettermiddag opp med nesten 7 prosent.

På den andre siden av Atlanterhavet, i Tyskland, avdekket ZEW Institutes spørreundersøkelse mindre pessimisme rundt landets økonomiske utvikling. Organisasjonens forventningsindeks klatret fra -59,2 i forrige måned til -36,7 i denne uken. ZEWs toppsjef mente bedringen har å gjøre med håp om at inflasjonstoppen er passert.

For øvrig viste dokumenter fra Berkshire Hathaway at Warren Buffett-selskapet har tatt nye posisjoner i halvlederkonsernet Taiwan Semiconductor og byggematerialprodusenten Louisiana-Pacific. Konglomeratet har dessuten økt sitt eierskap i mediagiganten Paramount. Disse tre aksjene var tirsdag ettermiddag opp med henholdsvis 8, 9 og 6 prosent.