<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dårlige tider, men ingen ny verdenskrig

Investorene pustet lettet ut da det viste seg at Russland likevel ikke hadde bombet Polen. Mange aksjer falt likevel kraftig.

Publisert 16. nov. 2022 kl. 17.46
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 295 ord
AKSJEKURSEN STUPER: Target varslet onsdag at redusert kjøpekraft blant husholdningene svekker omsetningen. Foto: Bloomberg

Det så i noen timer ut som om 3. verdenskrig var rett rundt hjørnet. Media meldte at russiske raketter hadde truffet en polsk grenseby, og president Volodymyr Zelensky var lynraskt ute og krevde at NATO gikk til motangrep. Børsene og eurokursen sank betydelig, mens «trygge havner» som amerikanske statsobligasjoner, dollaren og gull steg i verdi.

Heldigvis klarte ikke Zelensky å overtale forsvarsalliansen, og onsdag ettermiddag mente både NATO-sjef Jens Stoltenberg og president Joe Biden at det neppe var snakk om et russisk angrep likevel. Mer sannsynlig stammet rakettene fra Ukrainas eget luftvern. Ved firetiden var de europeiske børsindeksene uansett ned med 0-1 prosent, mens USAs S&P 500-indeks hadde tapt 0,5 prosent.

Resultatsesongen er snart over, men tall fra den amerikanske butikkjeden Target bidro til å dempe humøret blant investorene. Bare en dag etter at Walmart la frem knallsterke resultater for tredje kvartal, opplyste den mindre rivalen at kundene i de seneste to månedene har redusert sine kjøp. Dette bidro ikke bare til at topp- og bunnlinjen skuffet i perioden juli-september, men også til at «guidingen» for fjerde kvartal ble nedjustert. Target tror nå at salget per butikk i årets tre siste måneder blir lavere enn et år tidligere, noe som ikke har skjedd siden 2017. Ved firetiden onsdag var aksjekursen ned med 15 prosent.

Også Mercedes-Benz meldte om lavere etterspørsel, spesielt blant kineserne. Prisen på enkelte av selskapets elbilmodeller i Kina skal nå senkes. Markedet tolket dette som negativt for den fremtidige lønnsomheten, og aksjekursen stupte 5 prosent.

Til slutt fikk vi bekreftet at inflasjonen i vår del av verden slettes ikke har passert toppen. Tvert imot. Den årlige britiske konsumprisveksten steg i oktober til 11,1 prosent, mer enn noen gang på 41 år. Nivået var dessuten verre enn ventet. Selv den månedlige prisveksten var urovekkende høye 2 prosent.