<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Tyrkia viser vei

Feds seneste møtereferat løfter børsene. En for «duete» pengepolitikk kan imidlertid forårsake valutasvekkelse og enda verre inflasjon, som i Tyrkia.

Publisert 24. nov. 2022 kl. 18.59
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 308 ord
BILLIGERE FOR TURISTER: Torsdag senket Tyrkia sin styringsrente med 1,5 prosentpoeng, til tross for en konsumprisvekst på 85,5 prosent. Grepet senket landets valuta til en ny bunn mot euro. Foto: Bloomberg

Det er i de seneste 40 årene blitt soleklart at sentralbankene, og særlig USAs sentralbank, i høy grad styrer aksjemarkedets bevegelser. Innstramning utløser typisk børsfall, mens rentekutt og støttekjøp har motsatt effekt.

Investorene følger derfor nøye med på hva slags signaler som nå kommer fra Fed-sjef Jerome Powell og hans kolleger. Referatet fra rentemøtet i november ble offentliggjort onsdag kveld norsk tid, og ga umiddelbart grunn til optimisme. Fed ser nå tegn på lavere inflasjon og snakker om å ta det mer med ro med rentehevingene. Dette bidro til at renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner sank til 3,69 prosent, 0,65 prosentpoeng mindre enn årets foreløpige toppnotering fra 21. oktober. 

Pilene pekte samtidig oppover i de internasjonale aksjemarkedene, og torsdag ettermiddag var de største europeiske og asiatiske børsindeksene betydelig opp. De amerikanske børsene var stengt i anledning Thanksgiving Day.

Nærmere Norge besluttet Tyrkias sentralbank å senke sin styringsrente med 1,5 prosentpoeng, til tross for at landets årlige konsumprisvekst i oktober bykset til utrolige 85,5 prosent. Den månedlige prisoppgangen på 3,5 prosent var den høyeste siden juni, så det var heller ingen åpenbare tegn på avtagende inflasjon.

Sentralbankens grep skyldtes ifølge enkelte kilder press fra president Erdogan. Rentekuttet bidro uansett til at verdien av landets valuta, lira, svekket seg til rekordlave 5,1 eurocent. For bare fem år siden var det fire ganger så høyt, og så lenge liraens kjøpekraft fortsetter å falle er det lite sannsynlig at inflasjonen vil komme ned på et akseptabelt nivå med det første. Selv Tyrkias sentralbank har nå innsett dette og erklærer at den er ferdig med rentekuttene for denne gang.

I Washington, D.C. ønsker Fed åpenbart å unngå en lignende utvikling, så det blir neppe noen «pivot» med det aller første. Onsdagens møtereferat og andre «duete» signaler fra den amerikanske sentralbanken har allerede bidratt til at dollarindeksen har sunket fra 114,78 den 28. september til 105,71 ved firetiden torsdag.