<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sliten vekstmotor skaper usikkerhet

Rekordmange coronatilfeller i Kina skapte mandag motvind i aksjemarkedet. Flere oljeprodusenter falt 2-3 prosent, mens Apple tapte 3 prosent.

    Publisert 28. nov. 2022 kl. 15.52
    Oppdatert 28. nov. 2022 klokken 16.03
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 242 ord
    NEDTUR FOR APPLE: Leveransene av 6 millioner iPhone-modeller ligger an til å bli utsatt til 2023, som følge av Kinas coronatiltak. Foto: Bloomberg

    Et syvdagers snitt for antallet nye coronatilfeller i Kina steg søndag til rekordhøye 27.620. Dermed er det også lite sannsynlig at de økonomisk ødeleggende coronanedstengningene vil avsluttes med det første – selv om befolkningen i stadig større grad gjør opprør mot myndighetenes nulltoleransepolitikk. Goldman Sachs skrev nylig at Kina neppe vil gjenåpne før april neste år. Banken tilføyde at det er en 30 prosent sjanse for at nedstengningene stanses på et tidligere tidspunkt.

    Kina er verdens største importør av en rekke råvarer, så landets verre økonomiske utsikter har utløst et kraftig fall i blant annet oljeprisen. Mandag var Brent-prisen helt nede i det laveste nivået siden 4. januar, og oljerelaterte aksjer som ConocoPhillips og Chevron var ved 16-tiden ned med 3-4 prosent.

    Også Apple-kursen svekket seg, som følge av meldinger om at coronarelaterte opptøyer hos leverandøren Foxconn vil føre til forsinket produksjon av seks millioner iPhone-modeller. Aksjen var ved 16-tiden ned med mer enn 1 prosent.

    Kina angripes ikke bare av coronaviruset, men også av USAs handelspolitiske grep. Det amerikanske kommunikasjonstilsynet har nå innført et forbud mot import og salg av elektronisk utstyr fra de kinesiske produsentene Huawei og ZTE Telecom, angivelig grunnet «hensyn til nasjonal sikkerhet». Huawei er privateid, men ZTE-kursen var mandag ned med 2 prosent. Forbudet omfatter også de mindre aktørene Hytera, Hikvision og Dahua. Her ble nedturen på 1-3 prosent.

    I Europa trosset Anheuser-Busch InBev et generelt børsfall. At JPMorgan oppgraderte bryggeriet fra under- til overvekt bidro til et kursløft på 4 prosent.