<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kinesisk vaksineplan løfter humøret

Asiatiske og europeiske børsindekser steg tirsdag, etter at Kinas myndigheter lovte å øke vaksineringstakten og unngå overdrevne coronabegrensninger.

    Publisert 29. nov. 2022 kl. 20.19
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 308 ord
    SKAL VAKSINERE FLERE: Kina håper at økt vaksinering av eldre innbyggere skal få slutt på den seneste coronabølgen. Bloomberg

    Stadig flere nye coronatilfeller i Kina har i den seneste tiden lagt en demper på børsutviklingen. Et svydagersnitt steg mandag til 29.256, en foreløpig rekord. Tirsdag forsøkte landets myndigheter imidlertid å berolige både sin egen befolkning og internasjonale investorer ved å love raskere vaksinering, særlig av eldre innbyggere. Dessuten skal man visst nok unngå «overdrevne» coronabegrensninger.

    Markedet syntes dette var gode nyheter, og Hang Seng-indeksen steg med mer enn 5 prosent. I vår del av verden fikk Europas Stoxx 600-indeks et løft på 0,1 prosent.

    Det er imidlertid grunn til å stille spørsmål ved optimismen. Mer enn 86 prosent av kinesere over 60 år har allerede fått to vaksinedoser, men smittetakten er likevel seks ganger høyere enn under den første coronabølgen, da vaksiner ikke en gang eksisterte.

    Tysklands myndigheter hevdet mandag at problemet er elendige kinesiske vaksiner, og at landet heller burde bruke vestlige versjoner. Japan har gjort nettopp det, og der er 82 prosent «ferdig vaksinert». Mandag lå syvdagersnittet for antall nysmittede japanere likevel på 100.781 – mer enn dobbelt så mange som på toppen i perioden 2020-2021.

    Ser vi på enkeltaksjene, gjorde HSBC det særlig bra, med et kursløft på godt over 4 prosent. Den britiske banken meldte at virksomheten i Canada skal selges til Royal Bank of Canada for 13,5 milliarder kanadiske dollar.

    En annen europeisk finansgigant, Credit Suisse, sank derimot til en ny bunnotering. Nedturen på 2 prosent skyldtes at aksjonærer dumpet tegningsretter mottatt i forbindelse med bankens enorme emisjon. Samtidig steg prisen på kredittforsikring på Credit Suisse, noe som signaliserer økt sannsynlighet for mislighold av konsernets obligasjoner.

    For øvrig kom det hyggelige inflasjonstall fra Tyskland, Europas største økonomi. Landets konsumprisindeks krympet med 0,5 prosent fra oktober til november, mens det på forhånd var ventet et fall på 0,2 prosent. Dette ga håp om at inflasjonstoppen er passert for denne gang, og rentene på tyske statsobligasjoner var ved firetiden betydelig ned.