<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hipp hurra! Jobbmarkedet surner

Overraskende lave jobb- og inflasjonstall skapte onsdag forventninger om mindre haukete sentralbanker. Dermed steg flere av de internasjonale børsindeksene.

  Publisert 30. nov. 2022 kl. 16.16
  Oppdatert 30. nov. 2022 klokken 16.18
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 269 ord
  ARBEIDSPLASSENE FORDUFTER: USAs produksjonssektor tapte 100.000 arbeidsplasser i november. Foto: Bloomberg

  Ved firetiden onsdag var de europeiske børsindeksene opp med 0,3-1,0 prosent, mens USAs Nasdaq-indeks la på seg 0,4 prosent. Statistikk fra ADP bidro til å løfte humøret blant investorene. Organisasjonen meldte at verdens største økonomi bare skapte 127.000 nye jobber i november. På forhånd var en økning på 190.000 ventet. Fasiten var dessuten den laveste siden januar i fjor. Situasjonen blir klart verre i den amerikanske produksjonssektoren, som tapte 100.000 arbeidsplasser.

  ADPs sjeføkonom, Nela Richardson, kommenterte at tallene tyder på at Feds innstramninger fungerer og at vi har nådd et vendepunkt i USAs arbeidsmarked. Dette er ikke det unge arbeidssøkere ønsker å høre, men det er musikk i ørene på investorene. Jo verre jobbmarkedet er, jo mer sannsynlig er det at sentralbankens rentehevinger blir mindre aggressive – eller helt uteblir og kanskje reverseres.

  I eurosonen ga en annen rapport grunn til å tro at det verste kanskje er over på inflasjons- og innstramningssiden. Områdets konsumprisindeks var i november 10,0 prosent høyere enn et år tidligere. Veksten var dermed 0,6 prosentpoeng mindre enn rekorden i oktober, og dessuten lavere enn økonomenes snittestimat.

  Vi ble også servert en rapport som dro i motsatt retning. I USA ble myndighetenes anslag for BNP-veksten i tredje kvartal oppjustert fra 2,6 til 2,9 prosent. Rekylen kom i kjølvannet av to kvartaler på rad med fallende økonomisk aktivitet.

  Blant enkeltaksjene var Avanza på den europeiske taperlisten. Den svenske banken og megleren varslet at Riksbankens rentehevinger ikke vil bedre rentemarginene. Aksjekursen stupte 6 prosent.

  En annen svensk aksje, SBB, steg derimot med nesten 3 prosent. Eiendomskonsernet avtalte å selge en 49 prosent andel av sin utdanningsvirksomhet til Brookfield for 9,2 milliarder svenske kroner.