<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fed og inflasjonstall får fart på børsene

Signaler om mindre rentehevinger og lavere konsumprisvekst løfter de internasjonale børsene torsdag. Nettbaserte dagligvareforretninger steg særlig mye, mens Salesforce-kursen stupte.

    Publisert 1. des. 2022 kl. 16.00
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 265 ord
    NÆRMERE ET VENDEPUNKT: Perioden da sentralbanksjef Jerome Powell med jevne mellomrom jekket opp styringsrenten med 0,75 prosentpoeng er tilsynelatende over. Foto: Bloomberg

    I kjølvannet av stadig flere tegn på at inflasjonstoppen er passert, hintet USAs sentralbank onsdag at det kanskje ikke er nødvendig å fortsette å heve styringsrenten fullt så raskt som tidligere i år.

    Dagen etter viste en måling at amerikanernes «utgifter til personlig forbruk» (PCE) bare økte med 0,2 prosent fra september til oktober. På forhånd var en økning på 0,3 prosent ventet. Dette er angivelig en av Feds favorittindikatorer, så rapporten styrket inntrykket av at sentralbanken kan ta det litt mer med ro.

    Det hjalp at S&P Globals PMI for eurosonens produksjonssektor steg fra 46,4 i oktober til 47,1 i forrige måned. Dette viser at den økonomiske aktiviteten fortsatt avtar, men ikke fullt så raskt som tidligere. Vi kan med andre ord en ganske beskjeden resesjon kombinert med mer moderat konsumprisvekst.

    Resultatet var at pilene raskt pekte oppover på både de europeiske og amerikanske børsene. Ved firetiden var eurosonens Stoxx 600 opp med mer enn 1 prosent, mens S&P 500 hadde lagt på seg 0,4 prosen

    Blant enkeltaksjene utmerket den nettbaserte britiske dagligvareforretningen Ocado Group seg. Kursen steg mer enn 7 prosent, hovedsakelig grunnet økt optimisme rundt den økonomiske utviklingen. Et lignende tysk selskap, Hellofresh, fikk et kursløft på nesten 8 prosent.

    I USA gikk det langt verre med Salesforce. Aksjen stupte 10 prosent, da det ble kjent at toppsjef Bret Taylor planlegger å trekke seg fra stillingen. Snowflake fikk på sin side en opptur på 4 prosent, etter å ha lagt frem oppdaterr «guiding» på topplinjen. En kjede med billigbutikker, Dollar General, nedjusterte sin prognose for 2022, og torsdag ettermiddag var børsverdien ned med mer enn 8 prosent.