<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hva gjør Buffett og Burry?

Mens Berkshire Hathaway fortsetter å satse stort på Apple, har pessimisten Michael Burry mest tro på fengselsoperatører, våpenprodusenter og telekomselskaper.

  Publisert 6. des. 2022 kl. 18.14
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 317 ord
  DUMPET AKSJER: I vår kvittet Michael Burry seg med 10 av 11 aksjer. Han er fortsatt posisjonert for tøffere tider. Foto: Bloomberg

  2022 har på ingen måte vært lett for bredt diversifiserte investorer. Siden nyttår har det globale aksjefondet KLP AksjeVerden Indeks tapt 6 prosent, mens KLP Obligasjon Global er ned med 14 prosent. Begge indeksfondene ville ha gjort det betydelig verre, dersom det ikke hadde vært for kronens svekkelse mot blant annet euro og dollar. I tillegg innebærer en årlig konsumprisvekst på 7,5 prosent at norske investorers kjøpekraft har stupt.

  Hvordan har «de smarteste i klassen», spekulanter og investorer som er blitt milliardærer på å ta relativt smale posisjoner i finansmarkedet, gjort det? Warren Buffetts Berkshire Hathaway har gitt en totalavkastning på 4 prosent siden nyttår - og det er målt i dollar. Målt i vår egen valuta har aksjonærene tjent mer enn 17 prosent.

  For tiden utgjør Apple hele 40 prosent av Berkshire portefølje, fulgt av Bank of America og Chevron med henholdsvis 11 og 9 prosent. Buffett er også tungt inne i andre kjente, amerikanske selskaper, som Coca-Cola, American Express og Kraft Heinz. På toppen av dette kommer nesten 33 milliarder dollar i kontanter; en god del «tørt krutt», i tilfelle særlig gode kjøpsmuligheter blir tilgjengelige.

  Michael Burry er en helt annen type investor. Han ble kjent i forbindelse med den globale finanskrisen i 2008-2009, da hans hedgefond tjente flere milliarder kroner på å vedde på et boligkrakk i USA. Sent i 2021 var han igjen i fryktmodus og så for seg høyere konsumprisvekst og børsfall i 2022. Begge spådommene traff blink. Han snakket dessuten negativt om Tesla-aksjen, som siden har fått et kursfall på 30 prosent.

  Hva gjør Burry nå? I andre kvartal solgte han hele sin aksjeportefølje, bortsett fra fengselsoperatøren Geo Group, og hevdet at markedet ville falle enda mer. Ved utgangen av september hadde han imidlertid plukket opp aksjer i ytterligere fem selskaper. Disse er CoreCivic, en annen operatør av fengsler, forsvarsleverandøren Aerojet RocketDyne, samt Charter Communications, Liberty Latin America og Qurate Retail i telekom- og mediasektoren.